• The Banksy Effect 2017: Thea Bergersen (f.v.), Matilde Fjeld, Amanda Opaker og bussjef Stina Sagheim er klare for russetiden etter tusenvis av dugnadstimer. Alle Foto: Torbjørn Jørstad
  • Budskap: Jentene ønsker med ironiske budskap som dette å ta opp hvordan russen ofte blir framstilt negativt.
  • Kontroversiell Gatekunst: «Rage, Flower Thrower» er kanskje et av Banksys mest kjente verk.
  • Panda i baksetet: Pandamaskoten har måttet tåle både høy musikk med mye bass og noe alkoholsøl.

For russejentene på Hamar-bussen The Banksy Effect 2017 var russetiden etterlengtet. De har nemlig i løpet av to år lagt inn tusenvis av arbeidstimer for å finansiere en stadig mer kommersiell russefeiring.

– Hver person har nok lagt inn mellom 200–300 timer med dugnadsarbeid, forteller Matilde Fjeld. De 25 russejentene fra Hamar, Furnes, Ridabu og Ottestad har siden VG1 blant annet solgt både dopapir og boksershortser, kostet CC Amfi etter hockeykamper, dømt på Maxiturneringen og pusset opp en stue.

Buss til halv million

Bussen kjøpte jentene fra Bussexperten, et firma basert i Fosser, og den kostet i overkant av 400.000 kroner. Siden har de påkostet den rundt 130.000 kroner i oppussing og utsmykning. Bussen var tidligere rutebuss i Drøbak, og det er dens første år som russebuss.

– Eksteriøret ble gjort av Asker Farvehandel, og vi har valgt å bruke ulike verker av Banksy, forteller Thea Bergersen.

Den anonyme gatekunstneren Banksy har siden slutten av 90-tallet plassert sin kontroversielle gatekunst verden over. Jentene har tatt inspirasjon fra flere av hans motiver, og disse pryder nå bussen innvendig og utvendig.

Russen negativt framstilt

– Vi vil ta opp den negative måten russen blir framstilt på, forteller Bergersen videre, og viser til flere sitater med ironiske undertoner som pryder bussen. Jentene tror de noe kontroversielle verkene til Banksy som utsmykker bussen kan hjelpe dem til å skille seg litt ut i russetiden.

Til tross for nylig vandalisering av bussen Jigsaw 2017, synes jentene russemiljøet på Hamar er bra.

– Vi har det veldig gøy sammen, og alle bussene møtes på Vikingskipet på kvelden, sier Fjeld. Hun innrømmer samtidig at litt rivalisering hører med i bildet, men ønsker ikke å røpe med hvem.

Jentene ser mest fram til samholdet seg imellom i russetiden, og blir i helgen å finne på landstreffet i Lillehammer.

– Vi har allerede solgt bussen videre til neste års russ, forteller bussjef Stina Sagheim. Etter kort budrunde ble bussen solgt til en gruppe utenfor Oslo, men før den tid skal den rulle rundt i Hamars gater.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.