Mandag stuet frivillige i Estlandsgruppa Stange sin 17. semitrailer med klær og utstyr til russiske minoriteten i Narva i Estland. I ni år har gruppa gjort en kjempeinnsats, men sekretær Turid Flisen vil ikke ha fokus på seg selv. Over hele Hedmarken har det vært en giverglede som er helt uten sidestykke.

Lager på Kolomoen

Folk rydder kjellere og loft og gir klær, sko, leker kjøkkenutstyr, sykler, barnesenger og sportsutstyr. Konfirmantene i Stange bistår, og når et lass er samlet koordinerer Estlandsgruppa i Stange levering og henting. Gårdbruker Sigurd Hagen på Hågenrud på Kolomoen er ikke snauere enn at han stiller lagerlokale til rådighet, der alt det fine utstyret lagres tørt inntil et nytt trailerlass skal pakkes. Reinholt og Turid Flisen er sterkt involvert i mottaket og en gang per uke kan også folk komme til Hågenrud gård med utstyret de vil gi. Mottaket er åpent en kveld.

Lass nummer to i år

Byen Narva har 70.000 innbyggere. En tredel er eksilrussere som flyktet til Estland da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1990. Russerne her lever i stor fattigdom i dag. Derfor er innsamlingen som pågår kontinuerlig i Stange og nabokommunene et viktig bidrag i opprettholde livet. Estlandsgruppa betaler 13.000 norske kroner i frakt for hvert lass på cirka 100 kubikk. Det forrige lasset ble sendt til Estland i mars.

– Ettersom dette var vår siste sending før jul, var det planlagt nøye at vi skulle sende med julegaver til barna. Strikkedamene våre har holdt på lenge med å strikke sokker, luer, skjerf og gensere. Alt er pakket med god hjelp av konfirmantene, sier Flisen.

Sognepresten er aktiv

Sogneprest Vemund Koren er en av de aktive hjelperne og leder i Estlandsgruppa Stange.

– Hva driver en prest til å være engasjert med disse hjelpesendingene?

– Jeg er opptatt av at kristendom er mer enn vakre ord. Det handler om nestekjærlighet og omtanke for andre. Det å kunne gjøre noe som estlandsarbeidet og bistå mennesker som er hjelpetrengende er meningsfylt. Det gir mye tilbake. Jeg har vært med i mange år og i likhet med innstillingen til alle her, tror jeg det handler om engasjement. Det handler på mange måter om kristendom i praksis og ikke bare prate om nestekjærlighet og solidaritet, men virkelig gjøre noe.

Vemund Koren peker på at innsamlingsarbeidet også representerer en viktig miljøside.

– Vi får redusert bruk og kastmentaliteten. Godt, brukbart utstyr kan brukes på nytt. Det er en miljødimensjon som er svært positiv.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.