NTB-Isabel Bech

PST mistenker at noen til fordel for fremmed stat står bak nettverksangrep mot Helse sørøst. 

HER kan du lese HAs omtale av saken fra mandag morgen.

– Det er mistanke om at noen til fordel for en fremmed stat samler inn opplysninger som, hvis de hvis de blir kjent for en slik stat eller for øvrig avsløres, kan skade grunnleggende nasjonale interesser som gjelder samfunnets infrastruktur, så som opplysninger om helseberedskap, opplyser påtaleansvarlig Line Nyvoll Nygaard fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

ETTERRETNING

Angrepet etterforskes som et mulig brudd på straffelovens paragraf 121: Etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. PST startet etterforskningen 14. januar.

Nygaard er svært sparsommelig med opplysninger, men ifølge henne har PST innledet etterforskning på bakgrunn av anmeldelsen fra Helse sørøst, samt øvrig informasjon PST satt på.

Få opplysninger

Nygaard vil ikke gå inn på om de mistenker at det er pasientjournaler eller beredskapsplaner som er på avveie og vil ikke si om de mistenker konkrete stater, men sier etterforskningen blant annet skal avdekke om en fremmed makt står bak angrepet.

Etterforskningen er i en helt innledende fase og er gitt høy prioritet. Det er innledet et tett samarbeid med aktuelle offentlige myndigheter. PST deltar i koordineringen gjennom Felles Cyberkoordineringssenter (FCKS).

Angrepet i januar

​Mandag 8. januar ble Sykehuspartner, som er en del av Helse sørøst, varslet om at det pågikk unormal aktivitet i datasystemene i regionen.

Helseforetaket mistenkte at profesjonelle står bak, og PST og Kripos ble koblet inn i saken.

– Dette er en alvorlig situasjon, og det er satt i gang tiltak for å begrense skadene i forbindelse med innbruddet. Når vi vet at det pågår slik aktivitet rettet mot våre systemer, er det viktig at alle ansatte i helsetjenesten følger de råd som gjelder for bruk av IKT i tjenesten, sa helsedirektør Bjørn Guldvog da dataangrepet ble kjent.

(©NTB)

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.