WWF Verdens naturfond har i to omganger de siste månedene saksøkt staten ved Klima- og miljødepartementet. WWF mener den norske ulveforvaltningen strider mot Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen.

– Vi er skuffet og mener dommen uriktig legger til grunn at bestandsmålet for ulv kan brukes som en øvre grense for hvor mange ulver vi kan ha i Norge. Vi skal nå lese dommen grundig og vil vurdere å anke, samtidig som vi håper hovedsaken kan komme opp så raskt som mulig, sier Ingrid Lomelde, miljøpolitisk leder i WWF Verdens naturfond.

13 ulver skutt

Oslo tingrett besluttet 21. november i fjor at jakten må stanses i påvente av at retten senere skal ta stilling til om ulvejakten er i tråd med norsk lov og internasjonale avtaler. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) fattet dermed et nytt vedtak 1. desember som han mente var bedre begrunnet og der saksbehandlingsfeilen fra det første vedtaket var rettet opp.

13. desember saksøkte WWF Norge staten på nytt, og krevde at ulvejakten både utenfor ulvesonen og i Osdals- og Julussarevirene, som ligger delvis innenfor ulvesonen, stanses. Saken ble behandlet i tingretten like før jul, men kjennelsen kom som ventet først nå på nyåret.

Mens tingretten har behandlet søksmålet, har jakten startet opp igjen. Fem av de tolv ulvene utenfor ulvesonen var allerede skutt før jakten ble stanset av tingretten i november. Etter forbudet mot all jakt i julen, gikk startskuddet for jakten innenfor ulvesonen tirsdag 1. januar. Siden da er åtte ulver skutt – fire fra Osdalsflokken og fire fra Julussaflokken. Én av disse, en tispe i Julussareviret, ble skutt torsdag etter at en ulveverner jagde den mot skytterne, opplyser Arne Sveen i fellingslaget til Nationen.

42 ulver kan felles

Departementets siste vedtak innebærer at tolv ulver utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold kan felles. Innenfor ulvesonen er det bestemt at de 16 ulvene fra de to flokkene på grensen til ulvesonen kan skytes. I andre deler av landet er det åpnet for jakt på 14 ulver.

Totalt har regjeringen dermed åpnet for at 42 ulver kan skytes i Norge i vinter, noe som ifølge WWF tilsvarer 75 prosent av de helnorske ulvene. Rovviltnemndene åpnet opprinnelig for at 50 ulver kunne felles i vinter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.