– Jo da, det er hardt arbeid. Men det er jeg vant med fra Polen.

Det sier Vladislaw Wabik til HA.

Wabik har nå plukket jordbær i 24 år på Nedre Kise i Ringsaker. Når han feirer 70 år i høst kommer bonden fra Nes på besøk.

- Hvorfor driver du med dette?

– For å tjene penger! svarer veteranen kjapt og ærlig.

Mer enn doblet pensjonen

Wabik var fabrikkarbeider hele yrkeslivet. Fordi han gikk av noen år før den ordinære pensjonsalderen på 68 år, var det først i fjor han fikk ordentlig pensjon.

Den er på 72.000 norske kroner i året. I år plukker veteranen inn snaut 30.000 kroner i åkeren.

– De siste årene har inntektene fra jordbæra mer enn doblet pensjonen, sier Vladislaw Wabik.

Eldstesønnen Lucas er tolk.

Halv lærerlønn

Lucas Wabik (33) har 17 år i jordbæråkeren på Nes. I tillegg til at han er lærer på to skoler så sper han på inntekten med jobb som skilærer om vinteren.

– I år klarer jeg å tjene om lag 35.000 kroner på seks uker med jordbærplukking. Selv med jobb som lærer på to skoler så tjener jeg ikke mer enn det dobbelte av det på full jobb i Polen, sier han.

– Er det ikke riktig at polske lønninger er på veg oppover?

– Jo, det er nok mye riktig i det. Men det er fortsatt «crazy» lønninger for oss som ikke jobber i de store byene, sier han.

Norge er fortsatt stedet

– Flere jordbærbønder sier at det blir vanskeligere og vanskeligere å finne polske plukkere. Hva tror du om framtiden?

– Det stemmer delvis, og det blir store problemer hvis polske lønninger øker mye de neste årene. Norge er fortsatt stedet for oss hvis vi vil tjene gode penger.

– Du er tilbake neste år?

– Jeg vil se an helsa. Det er store forandringer i Polen nå. Det er også en lang reise på 1.500 kilometer. Vi kjører bil. Da kan vi ta med det vi trenger av mat og annet, sier han.

Billakkereren kommer

Lillebror Martin Wabik (32) er med til Nes for tiende året på rad:

-Som billakkerer og mekaniker i Polen tjener jeg 7.000 til 8.000 kroner i måneden. Her tjener jeg 25.000 til 30.000 på en sommer, sier han og legger til:

– Jeg kommer tilbake hit!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.