• IKKE TILLIT: Som Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen, har også Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth mistet tilliten til Trond Giske. FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD

Ap-politiker Sylvia Brustad har jobbet tett med Trond Giske i flere år, og ble blant annet etterfulgt av Giske som næringsminister i 2009. Hun mener situasjonen er alvorlig.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon, og jeg er overraska over det som nå kommer fram. Det er ingen tvil, om at det både i Arbeiderpartiet, og utenfor partiet, er en storm av jenter og kvinner som har stått fram i hele samfunnet. Det er helt avgjørende at de som står fram, blir tatt på alvor, og at det ikke blir stilt spørsmålstegn ved motiver og andre ting, sier Brustad, og legger til om #metoo-kampanjen:

– Generelt, så tror jeg dessverre det vi har sett til nå, bare er toppen av et isfjell i samfunnet, sier Ap-politikeren.

HAR SELV OPPLEVD UØNSKEDE EPISODER

– Er dette skadelig for Arbeiderpartiet?

– Det er klart at det er en alvorlig situasjon for partiet også, det er det ingen tvil om, svarer Brustad.

51-åringen forteller at hun selv har opplevd ubehagelige situasjoner.

– Har det vært en ukultur i Arbeiderpartiet?

– Jeg har først og fremst sett god kultur, men jeg har også opplevd episoder som ikke var hyggelige, både i partisammenheng og i andre sammenhenger. Det er episoder fra jeg var ung politiker, og fikk uønsket oppmerksomhet fra voksne menn. Det er viktig at dette kommer fram, og at folk sier i fra, svarer Brustad, og legger til:

– Jeg synes Støre har vært veldig tydelig på at de jenter og kvinner som har opplevd ubehagelige opplever, blir tatt på alvor. Det er helt avgjørende. Det er viktig å få rydda opp i dette på en ordentlig måte.

Nestleder Trond Giske uttalte selv til NRK torsdag, at hans tillit i partiet nå er svekket.

– Jeg tenker at en sånn situasjon svekker tilliten til meg. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gjenreise tilliten. Det er bare tiden som vil vise om jeg kan lykkes med det, sa Giske til NRK.

Brustad mener det ikke er hennes oppgave å vurdere om nestlederen fortsatt har tillit.

– Har du nå tillit til Trond Giske som nestleder?

– Det er det ikke opp til meg å vurdere, svarer Brustad.

LØTEN-ORDFØRER: – Ikke tillit

Fredag uttalte Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen til HA at hun ikke lenger har tillit til Trond Giske som nestleder i Arbeiderpartiet

Etter at artikkelen var publisert på h-a.no, rykket Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth ut med en støtteerklæring til Steen på Facebook. HA slo på tråden, og fikk en utdypning fra Lilleøkseth.

– Har du tillit til Trond Giske som nestleder i Arbeiderpartiet?

– Akkurat som Anita Ihle Steen, så har jeg ikke tillit til Trond Giske etter dette, svarer Løten-ordføreren.

– Er det i det hele tatt mulig for Giske å fortsette som nestleder i partiet nå?

– Jeg synes det er veldig vanskelig å se for meg at Arbeiderpartiet etter et landsmøte, skal fortsette med en nestleder, som viser gjentakende atferd på denne måten. Hvis jeg har forstått Dagbladet på nett riktig, så har han selv uttalt at det kan komme flere varsler, sier Lilleøkseth.

TYDELIGHET ER ALFA OG OMEGA

I likhet med Sylvia Brustad, forteller Lilleøkseth at hun også i løpet av sin karriere som politiker, blant annet fem år som leder av Hedmark Ap, har opplevd ubehagelige situasjoner.

– Jeg har opp igjennom mine snart 22 år i offentlighetens rampelys, med ulike verv for Ap, opplevd uønsket interesse fra særlig mannfolk, både innbyggere, partimedlemmer og i fagbevegelsen. Men jeg har nok et rykte på meg for å være tydelig, så der det har vært noe, så har jeg sagt i fra med en gang, forklarer Lilleøkseth.

– Har det vært ukultur i Arbeiderpartiet?

– Jeg tror alle vi som har tillitsverv, skal være veldig forsiktig med omgang av det kjønn vi er interessert i. Vi som har tillitsverv står i en skeiv maktposisjon. Jeg tenker at enhver organisasjon har fordel av tillitsvalgte som forholder seg til medlemmer som medlemmer, og ikke objekter for andre ting. Kjærlighet kan også oppstå, men da må man være åpen og snakke om det, sier Lilleøkseth.

– Er situasjonen nå skadelig for Arbeiderpartiet?

– Slike hendelser vil antageligvis opptre med jevne mellomrom, uansett politisk parti, lag eller organisasjon. Håndteringen, og tydelighet om hva som er akseptabelt og uakseptabelt, er alfa og omega, svarer Løten-ordføreren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.