Nasjonalforsamlingen i irakiske Kurdistan som har delvis selvstyre, vedtok i forrige uke at det skal avholdes folkeavstemning 25. september om et selvstendig Kurdistan.

Beslutningen vakte fordømmelse og sterk kritikk både fra myndighetene i Bagdad og i nabolandet Tyrkia. Lørdag kunngjorde den irakiske statsministeren at han vil ta i bruk alle virkemidler, også militære, for å hindre at avstemningen holdes.

USA ønsker avlysning

Også USA ber Kurdistan om å avlyse folkeavstemningen.

– Å avholde en folkeavstemning i et omstridt område er provoserende og destabiliserende. Vi oppfordrer derfor de kurdiske regionale myndighetene til å avlyse folkeavstemningen og i stedet gå i seriøs og bærekraftig dialog med Bagdad, heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

Osman fra Hamar reiser mandag

Osman Kawkabishad er kurder og har bodd i Hamar i 10 år. Han reiser i dag, mandag til området for å være valgobservatør. Han er sikker på at valget vil gjennomføres.

- Kurderne står samlet og vil ha folkeavstemining, sier han.

Osman forteller at hans rolle vil være å sørge for at valget gjennomføres på riktig måte. Han sitter i dag i kommunestyret i Hamar for Arbeiderpartiet.

- Som valgobservatør bidrar jeg med til å fremme demokrati, og respekt for menneskerettigheter, passe på kontrollere at folkeavstemningen gjennomføres i henhold til internasjonale standarder. Jeg observerer også om det pågår ulovlig politisk aktivitet inne i og utenfor valglokalene for det er ikke lov å påvirke velgerne på vei inn i valglokalet.

 Han er ikke redd for å bevege seg i området som han nå betegner som rolig.

- Men frykter du militæraksjoner fra Irak eller Tyrkia i forbindelse med valget?

- Nei. Det er bare propaganda. Kurderne står veldig samlet for å få gjennomført dette valget.

Osman mener USA, FN og den vestlige verden bør takke kurdistans militær (peshmerge) for motstanden de har gjort mot IS i Irak.

- Takket være kurderne, har IS blitt slått kraftig tilbake og blitt svekket. Dette burde kurderne fått større annerkjennelse for og samtidig være et argument for at vi får en egen nasjonalstat.

sikker på å få egen stat

Osman er sikker på at Kurdistan vil få sin egen stat på sikt, og at dette valget vil være et skritt i den retningen.

- Valget kommer ikke til å bli respektert av myndighetene i Tyrkia, Irak, Iran og Syria, men på sikt kommer det til å endre seg, sier Osman.

Han flyr mandag til Kurdistan via Qatar og kommer tilbake 3. oktober. 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00