En tidlig vår, fint vær og fri fra jobb gjør at mange benytter første del av påsken til å rydde i hagen. Mandag var det tidvis kø langt utenfor portene på Gålåsholmen, og biler og hengere med kvist og kvast sto som sild i tønne nedover Arnkvernvegen.

– Det er andre gangen jeg er her i dag. Første gang var det veldig lang kø, men nå er det bare fryd og gammen, rapporterer Kjell Vaagen over en henger med nedhogd hegg rundt middagstider mandag.

– tar det som trening

For hamarsingen har tenkt som mange andre. Det er passende å rydde i hagen akkurat nå. Han har fått unna det tyngste arbeidet allerede, så resten av påsken kan brukes til raking og finpuss.

– Det er sjelden jeg har fått unna våronna før første mai, forteller Vaagen.

Og selv om det er mange som har selvutnevnte grønne fingre, er det nok også mange som går løs på hagen fordi de må, ikke fordi de har lyst. Men det finnes måter å gjøre rakinga, klippinga og lukinga til noe mer enn tvangsarbeid.

– Jeg tar det som trening. Da blir det mer lystbetont, sier Vaagen.

MÅTTE SNU

Og han får støtte av et ektepar fra Furnes. Elisabeth og Sigmund Lie mener hagearbeid er en fin aktivitet. Til nå har de klippet hekken, luka blomsterbedene og rakt løv.

– Vi trives med å drive i hagen. Det er trivelig. Da får vi litt trim og, forteller Elisabeth.

Men da de prøvde å få tømt hengeren tidlig på dagen mandag, ga de opp. Køen var rett og slett for lang på det tidspunktet. Nå ser de fram til å bli ferdig med våronna slik at de kan sette kursen for påskefjellet for påskekos med familien.

– Vi er pensjonister, så vi gjør som vi vil, humrer Sigmund.

HJELPER PENSJONISTER

Men det var ikke alle som leverte hageavfall fra sin egen hage. Jon Børre Winther Hagen jobber for Frivilligsentralen i Hamar, og hjelper pensjonister som trenger hjelp til å fikse i hagen.

– Det baller på seg litt nå. Jeg gjør alt fra å rake løv til å klippe epletrær. Om sommeren er det mest klipping av gress. Om vinteren er det snørydding, forteller Hagen.

Mandag hadde han fått med seg ekstra hjelp for å rydde unna.

– Jeg er sjåføren, det er han som jobber mest, sier faren Jarne Winther Hagen.

– Og hva med egen hage?

– Det har vi ikke hatt tid til enda, fastslår far og sønn.

- dobling fra fredag

Leder for gjenvinningsstasjonene hos Sirkula, Terje Dahl, forteller til HA at 360 biler på en dag er en dobling av trafikken fra før helga.

- Vi ser en brå økning og at hagesesongen er i gang, sier Dahl.

Han forklarer det store oppmøtet med at mange har påskefri i kombinasjon med lite snø og fint vær.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.