Snøen lavet ned på tampen av 2017 og skapte uutholdelige levekår for viltet. Foring ble iverksatt i stor stil og den ene kommunen etter den andre innførte ekstraordinær båndtvang. Det hindret ikke at miljømyndigheten i Stange registrerte 466 oppdrag i kommunen i 2018.

Døde dyr

Ifølge miljøvernsjef Skar gjaldt 385 av fjorårets oppdrag død elg, rådyr og hjort som strøk med på grunn av sult. 35 elg og 350 rådyr er den dystre statistikken.

– Dette er dyr som er varslet og funnet. En del blir friskmeldt etter sammenstøt med bil. Samtidig ligger det nok flere dyr i terrenget som nødvendigvis ikke er registrert hos oss.

Rådyrsykdom?

Etter det HA kjenner til er det påvist syke rådyr med en diarélignende tilstand.

Leif Skar bekrefter at det ble varslet om 10 syke rådyr som ble avlivet i november og desember 2018. Miljøvernavdelingen har mottatt melding om ett sykt rådyr i 2019.

– Vi følger med i utviklingen, men det er ikke unormalt at en del dyr blir syke og dør av flere årsaker. Vi har fortsatt en høy rådyrbestand i Stange kommune på tross av høyt jaktuttak 2017 og som avgang i 2018 der påkjørsler, sult og rovdyr er årsaken. Noe naturlig dødelighet er altså en del av bildet, men vi vil varsle mattilsynet for å høre om det er grunn til å undersøke syke rådyr nærmere, sier Skar.

Ukjent for Mattilsynet

Avdelingssjef Bente Fauske i Mattilsynet/Mjøsområdet var mandag ukjent med syke rådyr i Stange. I motsetning til fjoråret, pågår det denne vinteren ikke foring av rådyr.

Veterinærinstituttet er ikke ukjent med diaré hos rådyr og viser til at i de siste årene har diaré hos rådyr i økende grad blitt rapportert, spesielt rundt Oslofjorden. Det er trolig flere faktorer som påvirker og utløser en diarétilstand, skriver Veterinærinstituttet på sin hjemmeside.

Diaré hos rådyr er også rapportert fra enkelte, andre steder i landet enn i oslofjordområdet. Problemstillingen er velkjent i Danmark og forekommer også i Sverige. I undersøkelsene inngår også smittestoffer som kan overføres mellom rådyr og mennesker (zoonoser), og rådyr og husdyr. Foreløpige resultater har vist at det ikke synes å være en enkeltfaktor eller et spesifikt smittestoff (virus, bakterie eller parasitt) som forårsaker diareen, skriver Veterinærinstituttet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.