• DRAMATISK NATT: Tove Johansen og Kristian Skaug om dramatiske nattetimer på Kos.
    FOTO: PRIVAT.

Et skjelv med styrke på 6,7 ble registrert utenfor den tyrkiske byen Bodrum klokken 22.31 lokal tid, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Greske myndigheter bekrefter at to personer er døde og at over 100 er skadd.

Tove Johansen og samboeren Kristian Skaug fra Hamar er på ferie på Kos. Johansen forteller at det var dramatisk da jordskjelvet rammet øya.

- Vi har det etter forholdene greit. Vi våknet i natt av voldsomme lyder og hele hotellet ristet. Vi kom oss ut av hotellet og tilbrakte natten på gaten utenfor hotellet. Det var masse folk i sjokk og panikk, gråtende barn og voksne. Det var stadig etterskjelv av forskjellig størrelse, og de pågår fortsatt, forteller Johansen.

Hotellet de bor på har moderate skader innvendig og utvendig.

- Her vi er er det ingen personskader. Hotellet ligger 2,5 kilometer utenfor Kos sentrum som er hardest rammet, sier hun.

Nå ønsker hun og samboeren å komme seg hjem, men det er ikke enkelt.

 - Alle flyvninger er kansellert og flyplassen er stengt. Vi håper at vi kan komme oss med ferge til en annen øy og fly hjem derfra, forteller Tove Johansen. Hun har fått bekreftet at forsikringsselskapet deres vil dekke hjemreisen.

Lettet overhjemreise

- Jeg og min familie er i Kos. Vi er i en by som heter Kardamera, et stykke unna selve Kos sentrum. Vi merket en liten rystelse i natt, og det føltes litt ubehagelig, men det er ingen dramatikk her. Her på hotellet Carda Beach Resort and spa virker alt rolig og som tidligere denne uken. Merker at gjestene på hotellet er de som er mest anspent og følger med på nyhetene. Få bader, de fleste sitter på telefonen. Men vi har det bra, og litt lettet over at vi skal hjem i dag, sier Lene Neby fra Ottestad til h-a.no. 

NordmEnn SKADD

En norsk mann ble alvorlig skadd i jordskjelvet på øya Kos og blir nå fløyet til sykehus for behandling.

Pårørende er varslet, opplyser Utenriksdepartementet.

– Vi har også fått meldinger om at et mindre antall nordmenn skal ha moderate og lettere skader, og vi jobber videre med å få mer informasjon om disse og kartlegge eventuelle behov for bistand, opplyser kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl.

Utenriksdepartementet har ikke informasjon om at det skal være nordmenn blant de omkomne etter jordskjelvet.

Nordmenn i området oppfordres til å ta direkte kontakt med sine pårørende hjemme.

En svensk og en tyrkisk turist som omkom i jordskjelvet, melder greske myndigheter.

Veggen raste ned

Mange norsk turister befinner seg på Kos. De forteller om dramatiske opplevelser da jordskjelvet rammet dem i natt.

Jan Erik Stensrud jobber på en bar på Kos, der den ene veggen raste ned under jordskjelvet.

– Alt i hyllene falt over meg. Da vi dro ut så vi flere hardt skadde mennesker i gatene. Jeg så flere mennesker som kunne være døde i gatene. Jeg prøvde å gi førstehjelp til flere, forteller Stensrud til VG.

23 år gamle Lars Davidsen satt i bargaten på Kos da de merket jordskjelvet.

– Bakken ble som gelé, og vi så at toppen av flere bygninger raste ned. Flere personer ble truffet av steinblokkene. Vi blir bedt om å bevege oss opp i høyden, forteller han til VG.

Grusomt

Mats Jakobsen er på ferie med kjæresten på Kos og forteller også om dramatiske nattetimer.

– Stikkontaktene datt ut av veggen, TV-en datt ned og veggene sprakk opp. Det gikk ganske raskt. Det var helt grusomt, og vi skjønte ikke hva som skjedde. Det stoppet ikke, forteller Mats Jakobsen til Dagbladet.

– Vi befant oss i den øverste etasjen på hotellet da jeg merket at senga begynte å gynge. Jeg trodde at det var en kamerat som tullet med meg, for det kjentes ut som jeg var på en stor båt, forteller Vegard Højfeldt fra Hadeland til TV 2.

Folk som skrek

– Etter hvert forsto vi at dette var alvor, så gikk ut i gata. Der så vi folk som skrek og gråt. Mange hadde tatt med seg koffertene sine og holdt seg utendørs, forteller han.

Sol Milde fra Hordaland og vennene fra russebussen opplevde også skjelvet på kloss hold og forteller om skadde mennesker i gatene på Kos.

– Dette er helt forferdelig. Man har mest lyst til å hjelpe, for man kjenner på adrenalinet. Vi måtte til slutt trekke oss unna, forteller hun til TV 2.

Ødeleggelser

En halv meter høy tsunamibølge skylte innover land både i Bodrum og på Kos. Bilder viser oversvømte veier og restauranter som ligger i strandlinjene.

Borgermesteren Giorgos Kyritsis sier den greske hæren har blitt mobilisert sammen med utrykningstjenester. Han sier de fleste bygningene som er skadet er gamle og bygget før de nyere bygningsforskriftene som ble innført for å sikre mot jordskjelv.

Ifølge tyrkiske myndigheter hadde jordskjelvet en styrke på 6,3 og mer enn 20 etterskjelv har blitt registrert. Tyrkiske byer nær episenteret bekrefter ødelagte vannledninger, strømledninger og gasslekkasjer.

Utsatt område

I tillegg ble to andre skjelv med styrke på 4,4 og 4,7 ble registrert utenfor Kos klokken 22.52 og 23.23. Så langt er det denne øya som bekrefter mest ødeleggelse.

Episenteret på det største skjelvet lå 10,3 kilometer sør for Bodrum og 16 kilometer fra Kos. Skjelvet hadde en dybde på 10 kilometer.

Området mellom Hellas og Tyrkia er spesielt utsatt for jordskjelv. I juni i år mistet én person livet og minst tolv andre ble skadd etter et kraftig jordskjelv i Egeerhavet mellom de to landene. Det skjelvet hadde en styrke på 6,2.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.