– Hvorfor? Jo, fordi jeg ble lei av å sitte inne. Jeg begynte også å kjenne et snev av dårlig samvittighet og tungt ansvar for andre folks penger. Dessuten ligger framtiden i norsk landbruk.

Det sier Håkon Kvæken til HA.

Han er sønn av den mer kjente Håkon Marius Kvæken (55) – kjøttfeoppdretteren og auksjonariusen som er kjent for en kjapp tunge. Senior er også rask med å understreke at det ikke var han som fant på at sønnen skulle hete Håkon.

Aksjemegleren

Junior er hovedsak i denne utgaven av Nye etableringer fordi han har registrert firmaet Wagyu Invest AS med 30.000 kroner i aksjekapital.

Selv om han har sluttet som aksjemegler på fulltid i DnB så pusler han fortsatt litt med aksjer som hobby. For å sikre seg ordnede former på hobbyen har han lagt den inn i investeringsselskapet.

Navnet på selskapet er en historie for seg selv. Mer om det mot slutten av artikkelen.

det tunge ansvaret

Håkon Kvæken er utdannet økonom fra BI. Gjennom fem år på meglerbordet til DnB i Hamar betjente han kunder over hele landet. Største enkeltordre var å kjøpe aksjer for 40 millioner kroner for en kunde. En god dagsomsetning kunne være på 80 til 100 millioner kroner.

Han trivdes i jobben. Han liker fortsatt å handle med aksjer og sier at han vil holde faget og kunnskapene ved like gjennom egne handler.

– Ansvaret for andres penger og frykten for at det skulle bli tap, som det nødvendigvis må bli noen ganger, ble tungt, sier han åpent og ærlig.

Familiegården

Håkon Marius har på ingen måte tenkt å pensjonere seg – tvert imot har han og sønnen konkrete planer for større satsing.

Gården som ligger like utenfor Løten sentrum er på 200 mål dyrket mar. Håkon senior overtok etter sin far.

Nå leier han tusen mål dyrket mark i tillegg til sine egne jorder. Alt brukes til produksjon av gress.

Gården har 200 ammekyr som kalver. I løpet av året avler Kvæken 200 storfe. Mye selges som avlsdyr hos bønder landet rundt.

– Vi selger også en del slakt som vi leverer til Nortura, men det meste er livdyr. Vi bruker det beste av norske og utenlandske dyr, sier Håkon senior.

Takker norske forbrukere

Kvæken er takknemlig for gode naboer som lever godt med storgården og dens lyder – og lukter – tett innpå et boligområde.

Like full av ros er han til norske forbrukere:

– Jeg vil takke norske forbrukere som betaler skatt som gjør det mulig å drive med landbruk her, sier Håkon Marius.

– Mange sier at det ikke er særlig miljøvennlig å produsere gras som blir fôr til dyr. Men hvis det ikke skal gå an å produsere mat folk trenger på jorder som ikke kan gi stort annet enn gras, da vet jeg ikke hvordan det blir. Norge vil i alle fall gro igjen, sier junior.

Navnet og kjøttet

Håkon junior har kalt opp foretaket sitt ett en ny kurase som han og faren nå satser en del på – Wagyu.

– Vi har noen wagyu-kuer. De kommer opprinnelig fra Kobe i Japan. Kobe-biff er en kjent spesialitet som selges i noen forretninger. Vi har kjøpt en wagyu-okse som vi skal bruke. Slik skal vi lage kjøtt av en annen kvalitet enn det folk er vant med, sier far, og sønn Kvæken og legger til:

– Wagyu-oksen skal bedekke noen kuer av andre raser. Dette er noe helt nytt. Det gjelder å lede an i utviklingen ...

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.