– Skolefolk burde drive undervisning, ikke bruka tida på å sende ut brev som dette. Alle varslene sendes som formelle brev i posten. Det er sendt fem ganger så mange varselbrev i år, som på samme tidspunkt i fjor, sier Gjestvang videre.

Byråkrati

– Dette er byråkrati på sitt beste. Jeg er usikker på om denne utsendelsen er god bruk av ressurser, kommenterer fylkesråden.

Gjestvang som har vært imot fraværsgeregelen. Hun tipper at den ikke vil vare så mye lenger når tallene blir kjent.

– At doktorer skal bruke tid på sunn, frisk ungdom er unaturlig. Selvfølgelig går ikke ungdommene på skolen når de har influensa eller oppkastsyke. Det byråkratiet som er lagt opp for å dokumentere dette, er helt vilt. Samtidig vil jeg si det er bra at fraværet har gått ned. Hvor mye byråkrati ligger ikke bak utsendelsen av 2.495 varsler ved de videregående skolene i Hedmark. Noen må ta seg av dette arbeidet. Skolefolk burde heller undervist i klasserommet. Oppi alt dette er det viktig at ungdommen er på skolen, at de ikke skulker. De skal ikke være andre steder andre steder enn på skolen dersom de da har gyldig fraværsgrunn, poengterer Gjestvang.

Ungdommens fylkesting

Ungdommens Fylkesting i Hedmark valgte i høst Hallgeir Venolen fra Romedal til leder og Anne Maren Østberg Mogen fra Løten til nestleder. Venolen sier de nettopp har avgitt en uttalelse om innføringen av fraværsregler.

I uttalelsen som ble enstemmig vedtatt heter det «Ungdommens fylkesting i Hedmark (UFT) mener at en fraværsgrense i videregående skole er et steg i riktig retning, men vi mener at den trenger et par endringer. Vi mener at elever i videregående opplæring skal ha 10 egenmeldingsdager, i tillegg til den 10 prosent fraværsgrensen som allerede er vedtatt av Stortinget. I arbeidslivet kan man bruke egenmelding, i tillegg til sjukemelding fra lege og da mener vi at det bør gjenspeiles i videregående opplæring. Melding fra foreldre bør også være nok dokumentasjon som en sjukemelding, tilsvarende den sjukemelding lege gir til yrkesaktive. UFT mener også at obligatoriske kjøretimer burde gjelde som gyldig fravær og ikke gå under 10 prosent av fraværsregelen.

Fraværsgrensa har potensial til å bli en unik måte å fange opp elevene som faller ut av skolen, og de som sliter psykisk, men for at dette skal fungere trenger vi en måte å fange dem opp på. Derfor blir det ekstra viktig med et styrket helsepersonell i den videregående opplæringen, slik at fraværsgrensa kan hjelpe alle elever!»

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.