• TØMMES: Torghjørnet i Hamar sentrum tømmes.

– Vi vet ikke hva som skjer. Omsetningen går ned og det er færre folk. Det er veldig trist for oss, sier Alemi Besmellah, som er daglig leder på Café Colonialen på Torghjørnet i Hamar. Han er usikker på hva som skjer med driften videre. 

I desember i fjor skrev HA om at Kvartal 48 bygges om og store deler av eiendomsmassen blir til kontorer. Mange av butikkene har derfor måttet ut av senteret. 

Flere avvikler

Nå forsvinner også flere butikker på Torghjørnet i sentrum av Hamar, og det er usikkerhet rundt hva som vil skje i bygget. Det er i dag 11 butikker på senteret. 

HA har fått bekreftet at både KappAhl og Skinnspesialen avvikler på senteret i løpet av våren. 

– Kontrakten vår går ut i mai. Vi vil derfor selge ut alle varene og avvikle på Torghjørnet, sier Anita Eriksen som er daglig leder for Skinnspesialen. 

De har vært der siden 1997. 

– Det er vemodig, og vi hadde ønsket å være der videre. Men vi er avhengige av kunder for å drive butikk, sier Eriksen.

Tomme lokaler

Også distriktssjef i KappAhl Anette Nordli bekrefter at de avvikler på Torghjørnet. 

– Det vil vi gjøre i løpet av våren. Vi har to andre butikker i byen, på CC og Maxi, så vi ser fortsatt på Hamar som et godt marked, sier Nordli. 

Ved årsskiftet avviklet Nille på Torghjørnet. I tillegg er det flere tomme lokaler på senteret. I underetasjen er det pr. i dag ingen forretninger. I andre etasje er det kun Café Colonialen som er igjen. 

Usikkert

HA har snakket med flere på senteret som er usikre på hva som vil skje framover. 

Besmellah på Café Colonialen tok over kafeen for rundt to år siden. Mye har skjedd siden da.

– Det var fire butikker her i andre etasje da vi kom hit. Nå er vi de eneste som er igjen, sier han, og er klar på at han vil fortsette med kafédrift. 

– Vi venter og ser hva som skjer. Kanskje må vi finne et annet sted. Vi vil fortsette for å beholde kundene våre, sier han. 

Fortsetter

Oscar Mørk driver frisørsalong i første etasje, og han ser lyst på framtiden på senteret. 

– Vi har kontrakt i tre år til, og situasjonen er bra. Vi har bra besøk, sier han. 

Administrerende direktør i Vita, Knut Røsjordet, forteller at de ikke har noen planer om å legge ned på Torghjørnet, men at de følger nøye med på situasjonen. 

HA har forsøkt å komme i kontakt med de ansvarlige for andre butikker på senteret, men har ikke lykkes med det. 

Endringer

Senterleder på Torghjørnet Gard Engh har tro på både Torghjørnet og Hamar sentrum i framtiden, men er forberedt på at det kan kreve omstilling. 

Gard Engh vil ikke kommentere om butikker er på veg ut eller inn av senteret, men sier de jobber med utviklingsplaner for andre etasje. 

– Det ligger i kortene at det blir endringer i andre etasje. Vi ser på mulighetene, men ingenting er landet. Jeg tror ikke det blir butikker der, men om noen vil starte noe nytt er det ikke utelukket, sier Engh. 

Han forteller at flere leiekontrakter går ut i løpet av året. 

– Vi er i forhandlinger flere steder på bygget, men vi kan ikke si noe før signaturene er på plass, sier han. 

Engh sier at de har opplevd en nedgang på Torghjørnet siden 2014, og at 2016 ikke var noe unntak. Senterlederen mener det blant annet skyldes overetablering. 

– Vi er ikke de eneste som sliter med å fylle lokalene i Hamar. Det har vært merkbart at CC kom, men det var overetablering også før det. Hamar er et godt eksempel på dårlige løsninger og hvordan det ikke skal gjøres, sier han. 

– Hva tror du om framtiden til Torghjørnet?

– Det kan være vi må omstille oss, men jeg har tro på både Torghjørnet og sentrum på sikt. Men det snur ikke over natta, sier senterlederen. 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00