Året går mot slutten, og hva passer vel da bedre enn å oppsummere været som har preget hverdagen vår på godt og vondt de siste 12 månedene.

HAs værekspert Eiliv Sandberg har gjennom året samlet inn værdata fra de offisielle målestasjonene på Hedmarken. Han har dermed kunnet danne seg et godt bilde av været. Sandberg minner om at det for to år siden ble satt varmerekord for hele året. 2014 var det varmeste noen gang for oss på Hedmarken.

– 2016 havnet på en tiendeplass på listen over de varmeste årene siden målingene startet på Hamar i 1883. Særlig desember, januar, februar og mars har blitt mye mildere enn før, sier Sandberg.

Alle årets sommermåneder ble varmere enn normalt. Med en gjennomsnittstemperatur på 14,1 grader ble også høstmåneden september den varmeste siden målingene startet. September ble preget av mye sol, men vinneren ble desember, med nesten 50 prosent flere soltimer enn normalt.

Til slutt endte 2016 med et temperatursnitt på behagelige 5,5 grader, mens det normale er 3,6 grader ved målestasjonen på Kise.

Flommen i mai

Etter et intenst regnvær 23. mai oppsto det lokale flommer i Sør-Norge og i Hamar-området. I løpet av noen timer ble det registrert 65 mm regn på Børstad og Stavsberg.

– Flagstadelva økte voldsomt. Det var bare så vidt man unngikk å måtte stenge E6 ved Vien. Dette ble en annerledes flom enn i 1995 da det bygget seg opp med snøsmelting og regn gjennom flere dager. I år skjedde alt i løpet av 24 timer, sier Sandberg.

Nordiske sommerdager

Selv om året ikke ga noen rekordvarme, ble antallet nordiske sommerdager høyt. Definisjonen av en nordisk sommerdag er at temperaturen har vært 20 grader eller høyere i løpet av dagen. På Kise ble det registrert 84 slike dager – de fleste av dem i juli.

– Det høye antallet skyldes at vi fikk tilført mye varm luft fra sør i lange perioder, sier Sandberg.

Også i år ble hvit jul avlyst.

– Det ble absolutt ikke det vi forbinder med en god, gammeldags jul med hvitt på bakken og i trærne. Lavtrykkene fra Atlanterhavet ville det annerledes hver gang de feide inn over Vestlandet. Både 4. november og senere i desember fikk vi en kladd snø, men den ble aldri liggende særlig lenge, sier Sandberg.

Trenden er tydelig når vi ser på julesnøen helt tilbake til 1980: Det blir stadig mindre snø i julehelga.

– I år fikk vi den ene runden etter den andre med hålke, og med et forbruk av strøsand som overgikk det meste, sier Sandberg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.