• Fornøyd: Formann i Ø.M. Fjeld, Olav Bergon (t.v.), skryter av jobben Jostein Martinsen gjør. Foto: Asgeir Høimoen

– For min del har det vært veldig viktig å komme i gang med lærlingtiden så fort som mulig, så jeg kan komme meg ut i arbeid. Det har vært veldig bra, og jeg lærer som jeg skal her, sier Jostein Martinsen (19) fra Rudshøgda.

Han har vært hos firmaet Ø.M. Fjeld som lærling i halvannet år, og skal ta prøven for fagbrevet til sommeren. For tiden jobber han i gamle Hamar rådhus.

200 uten plass

Hvert år står rundt 200 elever i Hedmark uten tilbud om læreplass etter at de er ferdig på videregående skole. I 2016 har 434 fått lærekontrakt. Det kommer fram i dokumentet til fylkesrådets forslag til budsjett for 2017, som ble lagt fram denne uken.

Martinsen er en av dem som raskt fikk seg læreplass, og han vet hva oppskriften er.

– Man må være tidlig ute med å se seg om etter lærlingplass. Det er jo begrenset hva bedriftene kan ta inn. Jeg var her først gjennom utplassering og senere søkte jeg læreplass. For min del har det gått veldig bra, sier Martinsen.

Han forteller om andre som har slitt mer med å få lærlingplass.

– Jeg vet om flere som har måttet ringe 10 til 20 ulike steder før de har klart å få lærlingplass, sier han.

Vil styrke området

I sitt forslag til budsjett for 2017 foreslår fylkesrådet å øke bruken av penger til flere lærlingplasser. Fra rundt fem millioner i 2017 til ni millioner i 2019. Det skal være med å øke antallet lærlingplasser med 30–40 hvert år.

Lars Christian Størmer som er leder for personal og ressurs i Ø.M. Fjeld forklarer at de mener det er viktig å satse på lærlinger.

– Vi ser på lærlinger som en veldig ressurs. De tilfører oss ny kunnskap rett fra skolebenken. Samtidig krever flere jobber at det brukes et visst antall lærlinger, det gjør det mer attraktivt å ta inn lærlinger. Og så er det en del av vårt samfunnsoppdrag, sier han.

Fylkesråd for utdanning, Aasa Gjestvang, mener det er flere ting som er viktig i satsingen på læreplasser.

– Det har vært en god økning de siste årene, og midlene vi nå legger inn er for å dekke opp økningen. Vi har intensivert samarbeidet med bedrifter for at flere skal få plass. Samtidig er det en viktig del av arbeidet å forberede elevene på å komme ut i arbeid. Det er ikke mange som står uten læreplass bare fordi det ikke er plasser, men fravær, stryk i enkelte fag teller også. Vi kan legge til rette på mange måter, men til sjuende og sist er det elevens motivasjon i skolegangen som er det viktigste, sier hun.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.