Tirsdag kveld satt fortsatt talsmann Øystein Krogsrud foran seilet de har montert på åttemetersplanet, og som skal illustrere sikten utover Mjøsa dersom man står ved Tante Gerda i Strandgata.

Les også: Aksjonist bor ute i kulda til han får jernbanesvar

Krogsrud sov utenfor seilet natt til tirsdag, og planlegger å gjøre det en natt til, før han pakker sammen sakene sine.

– Men dette betyr ikke at jeg er fornøyd med det svaret Jernbaneverket kom med. Jeg mener vi nå har vist hvordan sikten utover Mjøsa vil bli fra Tante Gerda dersom vi får en kulvert gjennom Hamar sentrum, sier Krogsrud.

Les også: Jernbaneverket mener seilet er satt opp på feil måte og gir feil inntrykk

– Kunne dere satt seilet opp å en annen måte?

– Vi har gjort alt vi har kunnet for at det skal være korrekt ut ifra hvor høy kulverten blir. Hele poenget med seilet er å vise hva du ikke ser dersom du står i Strandgata. Det som skjuler seg bak seilet, vil også skjule seg bak kulverten dersom det kommer. Det er helt sikkert og kvalitetssikret.

Badet i mjøsa

Da HA var innom seilet tirsdag kveld, hadde Krogrud selskap at et par andre rundt tønnebålet han har fyret opp. Det er kaldt selv om han er utstyrt med en klassisk OL-jakke fra 1994 og god lue.

 Krogsrud sier mange personer har vært innom ham det døgnet han har sittet her.

– Det har nærmest vært trafikkork her, sier han.

Krogsrud ble sittende oppe til klokken halv tre natt til mandag før han sovnet. Da han våknet tok han morgenvasken ved å bade i Mjøsa – et stunt han for øvrig har foreviggjort på en video.

Har tre mål

Krogsrud, som engasjerte seg relativt sent i denne saken, forteller at gruppen Nåelleraldri teller 80 samfunnsengasjerte hamarsinger. De har en lukket Facebook-gruppe som de bruker til diskusjoner og til å komme fram til synspunkter og gjøremål. Ifølge Krogsrud har de til sammen brukt cirka 50.000 kroner på meningsmåling, sponsing av Facebook-innlegg, buttons etc. Noen i gruppen har bidratt mer enn andre. I tillegg kommer timene de har lagt ned i gratis arbeid.

Krogsrud sier de har tre klare mål med aksjonen:

– Vi ønsker å påvirke et så stort som mulig flertall av kommunepolitikerne til å stemme for øst 21. desember.

– Vi ønsker å påvirke befolkningen i Hamar til å gå for øst.

– Og sist ønsker vi å legge indirekte og direkte press på departementene som til slutt skal avgjøre dette.

Forstår vest-argument

– Mange mener aksjonsgruppen deres nesten utelukkende har fokusert på at dere er imot vest. Vil dere ikke argumentere hvorfor politikerne bør velge øst?

– På generelt grunnlag så er jeg enig i at debatten har vært for mye hva folk er imot enn hva de er for. Vi kommer til å fokusere mer på hva som er positivt med øst nå framover, sier Krogsrud.

– Klarer du å se et godt argument for å velge trasé vest?

– Ja. Sentral stasjon. Det er ingen tvil om at dagens stasjon vil ligge nærmere sentrum i dag enn hva en stasjon ved Vikingskipet vil gjøre. For meg er dette et valg mellom stasjon i sentrum eller jernbanefri strandsone. For meg og for veldig mange andre er strandsonen så viktig at vi må kjempe for det. Jeg tror også stadig flere føler det samme, sier han.

– Kan du skjønne de som heller vil beholde dagens stasjon og gå for vest?

– Ja, absolutt, men jeg mener det er et dårligere argument.

– Tror du aksjonen deres har noen effekt når alt kommer til alt?

- Diskuterer ikke spillteori

– Selvfølgelig tror jeg det. Vi er overveldet over den oppmerksomheten og tilbakemeldingen vi har fått, men vi har foreløpig ikke lykkes å få dekning av rikspressen. Det må vi jobbe mer med for å få.

- Er du redd for at en poralisering i jernbanedebatten vil føre til en utsettelse av hele saken, eller vil en utsettelse uansett være bedre enn at de velger vest?

- Vi mener at den beste måten å unngå utsettelse og samtidig få en videreføring av dobbeltspor til Lillehammer, er hvis vi får et størst mulig flertall i kommunestyret for Øst, og et størst mulig flertall for Øst i opinionen. Øst er minst 1,4 milliarder billigere enn Vest med kulvert, og penger blir viktig for regjeringen i denne saken. Vi går ikke inn og diskuterer spillteori rundt om en utsettelse uansett vil være bedre enn et valg av Vest. Det overlater vi til andre.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00