En av tre er allerede dømt.

- Vi fikk saken oversendt i slutten av februar i år. Vedkommende er dømt til 30 dager betinget fengsel, sier politiinspektør Kjell Kristian Ukkelberg i Innlandet politidistrikt.

Ukkelberg vil ikke si hvor den dømt er fra.

- Vi har fått oversendt tre saker i Operasjon Dark Room. En er allerede dømt. De to andre sakene er under etterforskning, sier Ukkelberg.

En av sakene hører hjemme i Hedmark. De to andre er fra Oppland.

STARTET I FJOR HØST

Ti av tolv politidistrikter, i tillegg til Kripos, har fått oversendt én eller flere saker fra Vest politidistrikt etter at Operasjon Dark Room ble iverksatt i fjor høst. Etterforskningen pågår fortsatt og kan øke i omfang.

Etter Vest politidistrikt, som har 20 saker på sitt bord, er det Øst politidistrikt som har flest saker, med sju.

Bare Oslo og Agder politidistrikter er så langt ikke omfattet av som blir betegnet som norgeshistoriens største overgrepssak.

Kripos sitter med én sak som skal oversendes Sverige.

Tre saker i Innlandet

Alle politidistrikter med unntak av Oslo og Agder har én eller flere saker som er sprunget ut av norgeshistoriens største overgrepskompleks.

Vest: 20
Øst: 7
Trøndelag: 5
Troms: 4
Innlandet: 3
Nordland: 2
Sør-Øst: 2
Møre og Romsdal: 1
Sør-Vest: 1
Finnmark: 1
Kripos: 1

Politimann suspendert

Politimannen som er siktet i tilknytning til den store overgrepssaken i Bergen, blir suspendert fra stillingen i Vest politidistrikt.

Politimannen ble siktet da politiet aksjonerte under den store Dark Room-etterforskningen i Vest politidistrikt, men det synes tvilsomt om mannen har noen egen rolle i overgrepssaken. Selv stiller han seg uforstående til siktelsen.

Mannens sønn skal ha hatt en sentral rolle i sakskomplekset.

Politimannen vil bli formelt suspendert i løpet av mandagen. Suspensjonen vil gjelde enten til siktelsen frafalles, eller til han får en rettskraftig avgjørelse, opplyser Vest politidistrikt.

Jobbet i 11 barnehager

En av de siktede i den store overgrepssaken som er under etterforskning i Bergen, har jobbet i elleve forskjellige barnehager i byen.

Mannen er siktet for å ha hatt bilder som seksualiserer barn, ifølge Bergens Tidende. Han skal gjennom flere år ha vært en del av et stort nettbasert miljø hvor det blant annet ble utvekslet bilder og filmer som viser overgrep mot barn.

– Han har arbeidet i en fast barnehage siden januar, og også vært vikar i ti andre barnehager i løpet av 16 dager i høst, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland.

Mannen ble pågrepet 26. juli og ble 28. juli varetektsfengslet i fire uker. Han er tidligere ustraffet og er siden løslatt.

– Saken hans er mindre alvorlig og rollen hans mer perifer. Han har ikke visst at han har vært en del av et nettverk, sier mannens forsvarer, advokat Maria Hessen Jacobsen.

Ber om fengsling

Så langt er 51 menn siktet i den store overgrepssaken som er avdekket av Vest politidistrikt. De skal blant annet selv ha begått overgrep, samt produsert og distribuert overgrepsmateriale. Det kom fram under en pressekonferanse i Bergen søndag.

Blant de siktede er en lokal polititjenestemann og sønnen hans. Ifølge NRK retter mistanken seg i hovedsak mot sønnen, som skal ha vært en sentral figur i Dark Room-komplekset. Hans far ble dimittert etter tre timer i avhør søndag. Det er tilsynelatende uklart hvor sterk mistanken mot ham er.

Sønnen blir framstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett mandag ettermiddag. Politiadvokat Janne Heltne ville ikke gi noen kommentarer til NTB i forkant av rettsmøtet.

Det har ikke lyktes NTB å komme i kontakt med mannens forsvarer.

Snakker om voldtekt

Den omfattende etterforskningen – som fortsatt pågår og som kan øke ytterligere i omfang – retter seg mot flere kriminelle nettverk i det mørke nettet. Her har deltakerne anonymt, kryptert og i skjul for myndighetene drevet utstrakt distribusjon av overgrepsmateriale.

Flere av de siktede skal selv ha begått overgrep, andre har bestilt livesending av overgrep mot barn, mens ytterligere andre i stor utstrekning har fantasert om og planlagt voldtekter av små barn.

I en av chatteloggene politiet har offentliggjort, legger to menn en detaljert og kynisk plan for hvordan de skal bortføre og voldta en jente i ti-elleveårsalderen. De forsikrer seg blant annet om hverandres vilje til å gjennomføre planen:

Person 1: «men er du like seriøs som meg om dette?»

Person 2: «jepp, altså det må planlegges ned til punkt og prikke, men hvis planen er så å si feilfri så er jeg med». 


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.