I dag slår regjeringen sammen Høgskolen i Hedmark og Høgskolen på Lillehammer til den nye Høgskolen Innlandet. Med det har 33 av landets høgskoler og universiteter blitt til 21 gjennom sju ulike fusjoner siden kunnskapsministeren dro i gang en strukturreform av høyere utdanning for ett og et halvt år siden. I tillegg har fire private høyskoler slått seg sammen til én.

– Dette er så langt vi kommer i denne perioden, og det er vi godt fornøyd med. Dette er en den største reformen av høyere utdanning på 20 år, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Savner noen

Fem av fusjonene er allerede gjennomført, mens tre av fusjonene trer i kraft fra nyåret. 13 institusjoner blir værende i sin nåværende form. Isaksen sier han gjerne skulle sett av noen flere av de minste høgskolene hadde slått seg sammen, og peker særlig mot Høgskolen i Volda, Høgskolen i Østfold og Høgskolen i Molde.

– Men vi kommer ikke til å presse mer på for å tvinge dem sammen med noen andre. Med tanke på hvor stor motstand det var mange steder i starten, er vi godt fornøyde med hvor langt vi har kommet, sier Isaksen.

Han mener de mange sammenslåingene har vært nødvendig fordi sektoren var preget av for mange små og fragmenterte fagmiljøer som ga for dårlig forskning og svak kvalitet på undervisningen.

– Med færre og større institusjoner er det større mulighet til å satse, spisse innsatsen og få høyere kvalitet. Men det kommer ikke av seg selv. Fusjoner er ingen garanti for bedre kvalitet, så de nye institusjonene må gjøre en innsats, understreker han.

Isaksen sier han vil komme med en stortingsmelding om kvalitet i høyere utdanning på nyåret for å sikre at de sammenslåtte enhetene gir bedre kvalitet.

– Over all forventning

Styreleder i Universitets- og Høgskolerådet (UHR), Vidar L. Haanes, sier det er klokt at kunnskapsministeren nå gir seg med å presse fram flere fusjoner.

– Vi skal ikke ha fusjoner bare for fusjonens skyld, og det betyr at det ikke vil komme mer press mot de enkeltinstitusjonene som ikke har ønsket sammenslåinger. Jeg synes det er bra at det fremdeles skal gjenstå noen av de klassiske små høgskolene og at ikke alle institusjonene er like, sier Haanes til NTB.

Han berømmer samtidig kunnskapsministeren for å ha gjennomført strukturendringene på en «forbausende rask og god måte».

– Jeg vil si reformen har gått over all forventning, sier han.

For dårlig finansiering av fusjonene er like fullt et ankepunkt fra UHRs side. Ulike rettigheter knyttet til forskningsfri for ansatte fra henholdsvis høgskolene og universitetene i de nye sammenslåtte institusjonene, er en annen uløst utfordring, sier Haanes. (©NTB)Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.