• FOTO: Vibeke Engeskaug

Fredag morgen og natt til lørdag ble det observert søyler av lys på himmelen over Hedmarken.

HA meldte først at nordlyset hadde funnet veien til distriktet, men observante HA-lesere påpekte at det dreide seg om noe annet:

- Det er riktig at det var et lite lysfenomen, som skyldtes ispartikler i luften, dette oppstår av og til blant annet når det produseres snø i Tørudbakken, sier HA-leser Max Storsveen, og legger til: 

- Disse små ispartiklene kan også oppstå som en del av fordampningen av Mjøsa i kaldt vær, som vi hadde i går. 

LES OGSÅ: Fantastisk nordlys lekte seg over Hedmarken

Meteorologen: - Optisk vinterfenomen

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk Institutt utdyper bakgrunnen for fenomenet:

- Lyssøyler som dette er et optisk fenomen som oppstår når det er iskrystaller i luften, nær bakken. Det er en form for «halo», slik man også kan se som en ring rundt solen, dersom iskrystallene befinner seg høyere opp i atmosfæren, sier Walløe.

I solens fravær kan iskrystallene i luften bli lyst opp av måneskinn eller av lys fra byer og gatelykter. Og dersom det er vindstille vil det dannes vertikale lyssøyler på himmelen, slik som ble observert i Furnes natt til fredag og natt til lørdag.

Walløe forteller at lyssøyler er nokså sjeldent å observere. 

- Det skjer hver vinter enkelte steder, men det er ikke alltid man ser det. Det er vanskelig å lete etter det, og det krever at det er mange minusgrader og mye fuktighet i luften, sier statsmeteorologen.

HA-lesere knipset og sendte inn bilder av lyssøylene, som du kan se i bildegalleriet øverst i saken.

Har du fanget lysfenomenet? Send oss gjerne dine bilder og/eller videoer på red@h-a.no, eller via vår Facebook-side.

LES OGSÅ: Se HA-lesernes bilder av nordlyset over Hedmarken (VIDEO)

Meteorsverm ga mange stjerneskudd

Foruten lyssøylene kunne himmelkikkere natt til fredag og natt til lørdag skimte et stort antall stjerneskudd, som skyldtes den årlige meteorsvermen Geminidene som jorden passerer igjennom.

LES OGSÅ: Meteorsverm på himmelen

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.