For fredag troppet statsminister Erna Solberg (H) opp i Hamar med to ministre på slep. Der fortalte hun de frammøtte på Skibladnerbrygga, at regjeringen er positive til Hamar kommunestyres vedtak om jernbanetrasé i øst.

– For oss er det viktig å lytte til hva politikerne i byen mener, og de vil ha et dobbeltspor i øst, sa Solberg til de frammøtte.

Samtidig understreket hun at ingen avgjørelser er tatt, og at regjeringen ønsker flere utredninger av både øst og vest. Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) mener sånn sett at man ikke er så mye nærmere et vedtak om jernbanetrasé.

– For Hamar kommune er dette positivt. Men saken er ikke løst, sier Busterud til HA.

– Viktig signal

Ordføreren utdyper det slik:

– Det er selvsagt bra at vi har en regjering som støtter kommunestyrets vedtak, samtidig er det bedt om flere utredninger. Ansvaret for de utredningene ser det ut til at kommunen får. Staten selv har ikke klart å løse denne saken. Ballen er spilt tilbake til Hamar kommune. Sånn sett er det litt å rykke tilbake til start, sier han.

Han mener dette også kan tolkes som en kritikk av Bane NOR.

– Det er et viktig signal til Bane NOR i det videre utredningsarbeidet at regjeringen er positiv til øst, sier ordføreren.

– Så de har gjort en for dårlig jobb, med tanke på at det bes om flere utredninger?

– Det er vanskelig å dra noen annen konklusjon, svarer Busterud.

– NOEN MEN, FORELØPIG

Statsminister Erna Solberg sier til HA at regjeringen anser vedtaket i kommunestyret for å være et velbegrunnet vedtak.

– Når vi er ferdige med InterCity-utbyggingen, vil det bli under én time mellom Oslo og Hamar. Det betyr at det trengs ekspansjonsmuligheter for Hamar, både til boligbygging, rekreasjon og til å utvikle næringstilbudet. Da er det godt begrunnet at det å skille folk, bebyggelse og aktivitet fra selve Mjøsa med en jernbanelinje, det legger bånd på hvordan utviklingen kan være, sier hun, men legger til:

– Det er noen men, foreløpig. Vi er positive, innstilt på dette, men det må utredes bedre, og så må vi til slutt ta den endelige beslutningen, sier statsministeren og kommer med et valgløfte:

– Vi kommer til å stå ved at vi skal jobbe med å realisere et alternativ i øst, forutsatt at planene er gode nok til det, sier Solberg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00