Fredag var det slutt for en månedslang rettsmaraton i den store overgrepssaken som har gått i Hamar. Advokatene Jens-Henrik Lien og Ada Cathrine Høst Mytting er forsvarere for den overgrepstiltalte 20-åringen fra Hamar. De ba om at han frikjennes for voldtekt og noen av de alvorligste postene han er tiltalt for, og at han ellers får den mildest mulige straffen for alle de overgrepene via nettet, som han har tilstått. Hele fredag argumenterte de for at den unge mannen må dømmes til en mildere straff enn de ni årene i fengsel som aktoratet la ned påstand om før 17. mai.

De prøver å tegne et mer nyansert bilde av den tiltalte enn bildet som overgriper.

– KULTUR FOR NAKENBILDER

– Bildet er mer nyansert enn det som har kommet fram. Enkelte av jentene har deltatt aktivt. Den nyansen må retten ha med seg.

Det sa Jens-Henrik Lien i sin prosedyre.

– Ungdom har et helt annet forhold til nakenhet og seksualitet på sosiale medier. Det er en kultur for å sende nakenbilder og for utforsking av seksualitet.

– Dette er en del av ungdomskulturen som flere er en del av. Det er et fenomen man ikke kan se bort fra i denne saken.

– Det er ganske illustrerende at vi lever i et samfunn der det blir mindre vanlig at ungdom dusjer sammen etter gymmen, og mer vanlig at de sender denne typen bilder til hverandre. Det er et stort paradoks, sa Lien.

ADVARTE

Politiadvokat Magnus Schartum Hansen advarte domstolen mot å avskrive det påtalemyndigheten mener er overgrep som en ungdomskultur.

– Man kan gjerne snakke om at det er ulike ungdomskulturer på sosiale medier. Men etter vår mening er disse mediene i denne saken systematisk brukt til å begå grove overgrep mot til dels svært unge jenter. Det skal man ikke glemme, sa Hansen.

ERKJENT MYE

20-åringen vil bli dømt for en god del poster i den 13 sider lange tiltalen som han har tilstått.

Han har også forklart at han har hatt kontakt med jentene i de sakene han ikke har tilstått, men mener at det er saker han ikke kan straffes for.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.