- Det vil nok skape diskusjoner, antok Hamar-rådmann Bjørn Gudbjørgsrud da han onsdag la frem et forslag som skal opp til politisk behandling i formannskapet og komunestyret i Hamar.

Rådmannen ber politikerne si nei til et nytt sykehus ved Mjøsbrua. I stedet vil han ha et nytt sykehus i Hamar, enten som et hovedsykehus eller som ett av to store akuttsykehus i Innlandet.

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) har tidligere uttalt til HA at han er «grunnleggende enig» i rådmannens forslag. Nå tar ordføreren bladet ordentlig fra munnen.

- Sykehusdebatten i Innlandet har siden 2000 handlet om å ta livet av Hamar sykehus. Fra de andre har vi hørt at det ikke under noen omstendighet skal bygges nytt sykehus på Hamar, mener Busterud, og viser til Lillehammer Arbeiderparti som nylig gikk inn for å beholde sykehuset på Lillehammer i lag med sykehuset i Elverum.

viser til drammen

For rådmannen i Hamar fikk rett: det har skapt diskusjoner at Hamar nå ønsker å utrede sykehus i byen. Stortingskandidat Kristian Tonning Riise har uttalt at det er det «verst tenkelige tidspunktet for en ny lokaliseringsstrid om sykehuset».  

Frps Tor Andre Johnsen omtaler tankene til rådmannen som «urealistiske», og stortingspolitiker Anette Trettebergstuen (Ap) advarer mot at lokaliseringskamp tidligere har ført til at Innlandet har blitt overkjørt og oversett.

Men Busterud mener det er helt naturlig at den mest befolkningstette delen av Innlandet blir utpekt som stedet for et nytt sykehus.

- Ja, det er behov for en faglig samling av helsetjenestene, men sykehus er en byfunksjon, fastslår Busterud, og viser til Drammen, hvor et nytt sykehus for Vestre Viken bygges på Brakerøya i sentrum.

-Det er ingen tvil om hvor det bor flest folk, og hvilket område som vil få den største veksten framover, sier BBL-ordføreren.

BURDE VÆRT MER OFFENSIVE

Fylkestingene i Hedmark og Oppland gikk på sin side i begynnelsen av april inn for at de ønsker å legge et nytt storsykehus ved Mjøsbrua. Busterud mener han ennå har til gode å se et godt argument for den plasseringen, annet enn at det er «midt i mellom alt og alle». 

- Vi har hatt en kjempediskusjon i Hamar om miljøkonsekvensene av å flytte en togstasjon 600 meter. men det største arbeidsplassen, den kan man bare flytte. For det er først og fremst ikke pasientene som kjører bil, det er de ansatte, sier Busterud.

Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen uttalte til HA 19.april at utspillet fra Hamar «gjør ikke saken enklere», og viste samtidig til at Hamar tidligere har vært innstilt på å bygge ved Mjøsbrua.

Samtidig var hun ikke overrasket over utspillet. Ringsaker har i lengre tid stått klare med en tomt til bygging av nytt sykehus på Moskogen i Moelv.

- Hvorfor har ikke Hamar vært mer offensive de også, i forhold til å tilby tomter?

- Det synes jeg er et godt poeng, og det burde vi gjøre. Det er jo det rådmannen ber om fullmakt til å gjøre nå, svarer Busterud.

BLANDET MOTTAKELSE i HAMAR

Kommunestyret i Hamar skal 26. april ta stilling til forslaget til rådmannen. En opptelling HA gjorde 20. april, viste at det på det tidspunktet ville ha blitt 19 stemmer for sykehus ved Mjøsbrua, og 17 for et nytt sykehus i Hamar. Tre var usikre. 

Etter planen skal spaden stikkes i jorda for et nytt sykehus i løpet av 2022. Hamar-ordføreren er ikke helt optimist.

- Det tror jeg skal holde hardt, men det er å håpe uansett plassering, sier Busterud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.