– Vi var ikke klar over at det var en moské i lokalene, og jeg ble litt overrasket da meldingene kom, sier leder i Flyktningtjenesten i Stange kommune Berit Habberstad Ryen.

Les den første saken vår om moskeen her.

Det samme bekrefter Gunn Randi Fjæstad i Stange integreringsråd. Heller ikke hun kjente til moskeen.

Gjestvang ber nå ordføreren om en avklaring.

Tok opp i august

Ifølge Gjestvang stilte hun i august et spørsmål i formannskapet om det fantes en moske i sentrum. Saken var aktualisert etter at mange stangesokninger hadde henvendt seg til Gjestvang.

– Ordfører og rådmann svarte umiddelbart nei på mitt spørsmål om det var en moské i Stange sentrum. Dette har nemlig aldri vært tema i de politiske organer, jeg sitter i både formannskap og kommunestyre, sier hun.

– I hvilken grad kan moskeen bidra til bedre integrering?

– Stange kommune må se på denne moskeen som en viktig arena for integrering og likestilling. Disse spørsmålene har imidlertid aldri vært løftet opp i politiske fora i kommunen før. Selv om det er vanskelig, mener jeg vi har en plikt til å engasjere oss i problemstillinger og holdninger, sier Gjestvang.

Uheldig start

– Jeg synes etablering av moskeen i Stange sentrum har fått en dårlig start. Det ser ut til at denne moskeen har vært etablert en god stund uten at noen i Stange kommune har vært kjent med den. Alle er nå opptatt av at åpenhet er viktig, men det er jo akkurat dette som ikke har vært tilfelle. Åpenheten kom ikke før undertegnede stilte spørsmål i formannskapsmøte om dette. Det er viktig at vi har åpenhet rundt spørsmålene likestilling av kjønn, tvangsgifte, omskjæring og kvinners muligheter til fysisk aktivitet i skole som i fritidsaktiviteter. Alle ledere i trossamfunn er viktige holdningsskapere for brukerne. Vi er pliktige til å engasjere oss som folkevalgte. Jeg har ikke noe imot moské, men vi må kreve åpenhet og ikke at det skal være hemmelig, sier Gjestvang, som nå har sendt en interpellasjon om saken til kommunestyret.

Frps Jan Olav Nybruket møtte som medlem i integreringsrådet som fikk omvisning i moskeen 28. november. Befaringen kom som følge av at ingen visste at lokalet ble brukt til moské, sier han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.