– Vi var ikke klar over at det var en moské i lokalene, og jeg ble litt overrasket da meldingene kom, sier leder i Flyktningtjenesten i Stange kommune Berit Habberstad Ryen.

Les den første saken vår om moskeen her.

Det samme bekrefter Gunn Randi Fjæstad i Stange integreringsråd. Heller ikke hun kjente til moskeen.

Gjestvang ber nå ordføreren om en avklaring.

Tok opp i august

Ifølge Gjestvang stilte hun i august et spørsmål i formannskapet om det fantes en moske i sentrum. Saken var aktualisert etter at mange stangesokninger hadde henvendt seg til Gjestvang.

– Ordfører og rådmann svarte umiddelbart nei på mitt spørsmål om det var en moské i Stange sentrum. Dette har nemlig aldri vært tema i de politiske organer, jeg sitter i både formannskap og kommunestyre, sier hun.

– I hvilken grad kan moskeen bidra til bedre integrering?

– Stange kommune må se på denne moskeen som en viktig arena for integrering og likestilling. Disse spørsmålene har imidlertid aldri vært løftet opp i politiske fora i kommunen før. Selv om det er vanskelig, mener jeg vi har en plikt til å engasjere oss i problemstillinger og holdninger, sier Gjestvang.

Uheldig start

– Jeg synes etablering av moskeen i Stange sentrum har fått en dårlig start. Det ser ut til at denne moskeen har vært etablert en god stund uten at noen i Stange kommune har vært kjent med den. Alle er nå opptatt av at åpenhet er viktig, men det er jo akkurat dette som ikke har vært tilfelle. Åpenheten kom ikke før undertegnede stilte spørsmål i formannskapsmøte om dette. Det er viktig at vi har åpenhet rundt spørsmålene likestilling av kjønn, tvangsgifte, omskjæring og kvinners muligheter til fysisk aktivitet i skole som i fritidsaktiviteter. Alle ledere i trossamfunn er viktige holdningsskapere for brukerne. Vi er pliktige til å engasjere oss som folkevalgte. Jeg har ikke noe imot moské, men vi må kreve åpenhet og ikke at det skal være hemmelig, sier Gjestvang, som nå har sendt en interpellasjon om saken til kommunestyret.

Frps Jan Olav Nybruket møtte som medlem i integreringsrådet som fikk omvisning i moskeen 28. november. Befaringen kom som følge av at ingen visste at lokalet ble brukt til moské, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00