Med knappe én og en halv uke igjen til valget, stilte politikere fra ni partier til debatt i solsteken i Løten sentrum lørdag ettermiddag. Debatten var i regi av Bondelaget og Bonde- og Småbrukarlaget i Løten, og ble ledet av kjøttfeoppdretter og auksjonarius Håkon Marius Kvæken.

Landbruksspørsmål

På dagsorden sto spørsmål om det norske landbruket og matproduksjonen. Debattantene ble stilt spørsmål som «trenger vi norsk matproduksjon når vi kan importere mat billigere fra utlandet?», «hva trengs av importvern?» og «hvem skal drive norske gårder på sikt?». Ulvesaken ble ikke diskutert.

Lørdagens debatt var preget av en noe lettere tone enn onsdagens debatt i Hamar kulturhus. Martin Løken, førstekandidat for MDG Hedmark var både tydeligere og mer selvsikker i tonen lørdag enn i Hamar på onsdag.

- Jeg vil ikke love gull, men grønne skoger og et levende landbruk, sa han. Det var tydelig at landbruksspørsmål engasjerte mer enn sykehussaken, som Løken onsdag kommenterte med «det var ikke dette som gjorde at jeg begynte med politikk».

Kristian Tonning Riise (H) og Nils Kristen Sandtrøen (Ap) var begge energiske og framtredende på hver sin side av spekteret. Sandtrøen trakk inn hestekjøttskandalen som et eksempel på hvor sårbare vi er, og hvorfor det er viktig å satse på egen matproduksjon. Riise skrøt av overskuddet i sauenæringen som har gjort landet selvforsynt på lammekjøtt under sittende regjering.

Vedum stjal showet

Erfarne Trygve Slagsvold Vedum var også i slag. Den karismatiske Senterparti-lederen henvendte seg umiddelbart til publikum med beskjeden «Løten må bestå som egen kommune!», og høstet kanskje debattens største applaus for dette.

Frps Tor André Johnsen var lattermild i tonen, og kom med stadige stikk til Sp-lederen og det han kaller «skremselspropaganda». SVs Hilde Mari Bjørke og Krf’s Kjell Bjørseth ble til tider satt noe i skyggen av de mer høylydte kandidatene på scenen. Bjørke påpekte hvor viktig det er å få de unge ut i landbruket, og at Blæstad må bevares. Bjørseth uttrykte et ønske om økt tilskudd til bønder, og da spesielt små og mellomstore gårder.

Marija Holm Radovanovic (Rødt) satte kandidater fra sittende regjering på spissen med striden om landbruksoppgjøret.

Ole Frode Mikkelsgård (V) tok opp hvordan landbruket opprettholder bosetting i hele landet, og hvor viktig det er å bevare den norske bonden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.