Men i nord må folk regne med at sommervarmen fører til flomfare når vintersnøen smelter.

– Det blir nok ikke den store sommerfølelsen i sør ennå. Temperaturen mange steder nå er helt ned mot 13 grader, men den skal nok litt opp i sør. I nord blir det derimot rundt 20 grader og selv om natten vil det holde seg ganske varmt. Da smelter også snøen fort, sier Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk Institutt.

På Hedmarken er det ingen grunn til å lete etter verken bikini eller badeshorts ennå. Resten av uka og helga blir preget av gråvær og regn. Kanskje titter sola fram litt på mandag, men så varsler meteorologene at sola kommer...

Ved Meteorologisk institutt vil man ikke si at sommeren er kommet. Det er langt mellom stedene hvor det varsles temperaturer noe særlig over 20 grader i dagene som kommer. Og så lenge lavtrykkene ligger i kø ute i havet blir det heller ikke stabile forhold innenlands.

Nedbørsskyer

Lenger sør vil regn og skyer prege inngangen til helgen, men det kan lette utover i uka. Meteorologen sier det er vanskelig å si noe sikkert ettersom et stort lavtrykk over Storbritannia sender nedbørsskyer over hele Sør-Norge opp til Møre og Romsdal og Trøndelag.

Det ustabile systemet gjør det vanskelig å varsle akkurat hvor og når nedbøren vil treffe.

Over Lillehammer for eksempel, er varslingen at det blir regn, sol eller skiftende skydekke i varierende grad gjennom helgen og videre ut i uka. Temperaturen varsles imidlertid til å stige en del på dagtid. I Kristiansandsdistriktet er det fredag varslet mye regn med skyer gjennom helgen før temperaturen stiger ut over i uka.

Strålende solskinn og flomfare er hva innbyggerne i nord kan vente seg når sommeren forsiktig varsler sitt inntog i helga. I Tromsø varsler Meteorologisk institutt skyfri himmel og temperaturer over 20 grader i helga. Samtidig har Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ut varsel om økt vannmengde i vassdragene i alle de tre nordligste fylkene.

– Det blir mye fint i nord i helga, men det blir mer usikkert utover i neste uke. Folk i nord bør nok utnytte dagene nå, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

Gress- og lyngbranner

Det siste døgnet har det vært fire gress- og lyngbranner i Nordland, Troms og Finnmark. Samtidig er det sendt ut flomvarsel for samtlige kommuner i Troms.

I et møte fredag formiddag blir det klart hvilke kommuner som får ytterligere oppgradert flomvarsel, skriver Nordlys.

Bakgrunnen for flomfaren er at våren endelig når Nord-Norge, og at det fremdeles ligger mye snø i fjellet, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Onsdag ble det målt over 20 grader mange steder i Nord-Norge, varmest i Tjøtta i Nordland med 24,1 grader, ifølge Yr.

– Dette vil føre til økende vannføring og flom i mange vassdrag, sier vakthavende hydrolog Péter Borsányi ved flomvarslingen i NVE.

– Sist vi hadde større snøsmelteflommer i nord var i 2010 og 2013, og det er flommer vi har i bakhodet når vi på ny skal vurdere flomfaren i landsdelen, fortsetter han.

Når det nærmer seg helgen, kan det bli fare for sørpe- og jordskred i nord. Snøskredvarslingen er avsluttet for sesongen, men med fortsatt snø og økende varme er snøskredfaren i nord økende.

Ifølge NRK var det onsdag tre mindre gressbranner i Vadsø, Mosjøen og Fauske. I Tromsdalen var det en lyngbrann.

– Selv om det har vært en ganske sen vår i nord, viser det seg at det er veldig tørt i noen områder, spesielt i sørhellinger hvor solen står på, sier Johnny Magne Nilsen ved brannstasjonen i Tromsø.

(©NTB)



Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.