Mandag viste målinger av luftkvaliteten i Hamar at grenseverdiene for svevestøv var overskredet, og tiltak ble satt i gang for å bedre forholdene.

Stortingsrepresentant Johnsen er derimot ikke veldig bekymret for luftkvaliteten i Hamar.

– Jeg synes det har tatt litt av med ensidig miljøproblematisering. Dette var først et problem i Oslo, som spredte seg til middels store byer som Bergen. Nå har det gått enda lenger, og det skal være farlig å bo i Hamar. Snart gjelder det vel hele Norge, sier Johnsen.

– Bor ikke i grøfta

Han mener problemene med luftforurensning er overdrevet.

Les også: Strøs det for mye i Hamar?

– Hamar er ikke akkurat noen verdensmetropol som Moskva og Beijing. Der er det farlig å bo, sier Johnsen, som også er kritisk til plassering av målestasjonene.

– Jeg setter et stort spørsmålstegn ved at målestasjonene er plassert i grøfta. Det er jo ingen som bor i grøfta, og ingen barn som leker der. Man må jo se på hvordan det er i hagene og der folk er, sier han.

– Men det er bare et gjerde som skiller målestasjonen og bolighus?

– Det er sjelden vi får målinger som det var mandag, og jeg tror det har en del å si at stasjonen er plassert på andre siden av gjerdet for husene, sier han.

Han forstår allikevel at noen plages med det.

– Jeg ser at noen blir plaget, men jeg føler spesielt de rødgrønne bidrar til unaturlig høy frykt. Er målingene for høye i folks hager eller der barn leker, da er det grunn til å slå på stortromma. Det viktigste og enkleste tiltaket her er uansett å vaske og koste gatene, sier han.

Ser andre årsaker

Johnsen, som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, mener målingene brukes som en unnskyldning for å lage begrensninger for bilistene.

– De rødgrønne bruker dette for å lage begrensninger og restriksjoner for bilister. Det tar vi avstand fra. I Oslo står vedfyring for en stor del av svevestøvet, men det er alltid bilene som blir utpekt som verstingene, og bilistene skal belastes, sier han.

Forvalter ved teknisk drift og utbygging i Hamar kommune, Steinar Bjørnstad, mener det er all grunn til å ta målingene på alvor.

– Man hadde en debatt for å finne beste plassering for boksen, og vi mener den har en god plassering som tar med både trafikk og vedfyring. Vi ser for eksempel at det gir utslag når folk kommer hjem og fyrer. Det er all grunn til å ta dette på alvor og følge det opp. Det er også krav opp mot dette som ble strengere fra 1. januar i år, sier Bjørnstad.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00