Det sier Solberg til Oslo-avisen VG torsdag. Statsministeren uttaler at det for henne framstår som umulig at Riise skal vinne tilbake tilliten i sitt eget parti. På spørsmål om Riise vil bli ekskludert fra Høyre, svarer statsministeren følgende:

– Det betyr at det ikke er mulig for ham med noen videre politisk karriere etter dette. Vi politikere lever av tillit. Så får vi se hvor langt vi skal gå i reaksjonen, sier Solberg.

VIL SAMARBEIDE

Statsministeren sier også til VG, at dersom politiet vil starte etterforsking av noen av forholdene, så vil partiet samarbeide. Men per nå har ikke Høyre planer om å anmelde noen av forholdene selv.

– Vi har etablert en gruppe i partiet som har lovet varslerne at det de forteller i detalj, forblir i denne gruppen. Akkurat nå er vår viktigste forpliktelse overfor varslerne. Men det kan endre seg ut fra hva varslerne selv ønsker. Men vi må huske på at de eier sin egen historie og at de selv bestemmer hvor langt disse historiene skal gå. Så tilbyr vi dem å betale for juridisk bistand som kan gi dem veiledning, forklarer Solberg til Oslo-avisen.

– beklager sterkt

Torsdag skriver også VG at en fylkesleder i Høyre ble varslet om en episode vedrørende Riise i 2014, men fylkeslederen skal ikke ha undersøkt saken nærmere.

Tidligere har også tidligere generalsekretær i Unge Høyre, Christopher Wand, uttalt at han er «helt sikker» på at han varslet daværende generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal, i 2014.

HA har tidligere snakket med flere representanter fra Hedmark Høyre, og både fylkesleder, gruppeleder og leder for nominasjonskomiteen i 2016, har fortalt at de aldri fikk noen indikasjoner på Riises atferd.

John-Ragnar Aarset, generalsekretær i Høyre, svarer dette på spørsmål fra HA om Hedmark Høyre burde blitt varslet om hendelsene andre i Høyre visste om.

– Når vi vet de vi vet i dag, er det åpenbart at flere skulle ha visst om det som åpenbart har vært dårlig oppførsel. Vi kan bare konstatere at vi ikke vil finne alle svar på hvor det har sviktet. Det beklager jeg sterkt, og det er jeg og den som til enhver tid er Høyres generalsekretær som har et overordnet ansvar for partikultur og at etiske retningslinjer i Høyre og Unge Høyre blir etterlevd, sier Aarset til HA.

TILBYR HJELP

Høyre har den siste tiden mottatt flere varsler, som også omhandler andre personer i partiet.

– Hvordan vil Høyre håndtere disse varslene videre?

– Vi kontakter nå alle varslerne, lytter til deres historier, tilbyr profesjonell helsehjelp til dem som måtte ønske det, eller juridisk bistand for dem som ønsker å få en vurdering av saken sin. Vi skal finne ut hva som har sviktet, og hvordan vi kan lære av feilene som er gjort, svarer Aarset til HA.

Kristian Tonning Riise har ikke besvart HAs gjentatte henvendelser siden saken ble kjent.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.