– I dag er det ikke en aktuell problemstilling. Jeg er tilhenger av å ta ting når de måtte komme. Hvis det blir en problemstilling, så får vi snakke om det da, sier Brustad til HA.

For torsdag ble den tidligere helseministeren valgt som ny styreleder i Hamar Media, etter Marit Gilleberg. Konsernet er Innlandets største kommersielle selskap innen kommunikasjon, og eier flere aviser på Østlandet, inkludert Hamar Arbeiderblad. Brustad ser at det kan bli stilt spørsmål ved å ha en sentral rolle både i mediekonsernet og i Innlandets største politiske parti.

– At det er meninger er bra, men det er heller ikke slik at styrelederen i Hamar Media fungerer som redaktør i Hamar Arbeiderblad, sier Brustad.

ER I TENKEBOKSEN

I februar i år ble engerdølen valgt som ny nestleder i Hamar Arbeiderparti, og har blitt lansert som et potensiell ordførerkandidat for partiet.

– Så du mener du fortsatt er aktuell for den posisjonen?

– Som dere er kjent med, er det en prosess i Hamar Arbeiderparti. Den prosessen er i mål oppunder jul, i november eller desember. Per i dag er ingenting avklart, svarer Brustad, og sier at hun fortsatt er i tenkeboksen.

– Når folk spør meg, så er jeg i tenkeboksen. Det er ingenting som er avklart per nå, gjentar styrelederen i Hamar Media.

IKKE FORENLIG

Avtroppende styreleder Marit Gilleberg er selv tidligere Ap-politiker og var ordfører på Tolga fra 1997 til 2007. Hun mener det på generelt grunnlag ikke er forenlig å være styreleder i et konsern som eier en avis, samtidig som man skal ha en framtredende politisk rolle i den samme regionen.

– Sylvia er en kjempebra kandidat for Hamar Ap, men det er jo sånn, at hvis du kommer til å få en veldig framskutt offentlig posisjon i Hamar, så er ikke det forenlig med å være styreleder, sier Gilleberg, og utdyper:

– Når du er ordførerkandidat i Hamar, så er det HA som skriver om politikken i Hamar. Det er ikke heldig for omdømmet til Hamar Media, og avisa kan bli oppfattet som at den ikke er nøytral, påpeker den avtroppende styrelederen.

Brustad sier ellers at hun ser fram til å ta fatt på jobben i mediekonsernet hun beskriver som spennende.

– Det er utrolig imponerende at de klarer å ha et overskudd på over 11 millioner i den tida vi er i nå, sier Brustad.

BUSTERUD KRITISK

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) er kritisk til at nestlederen i Hamar Ap nå er styreleder i Hamar Media.

Busterud mener det er problematisk også før Sylvia Brustad eventuelt blir ordførerkandidat for Hamar Ap.

– Jeg synes dette er problematisk både for HA og for Sylvia. Det er sånn at HA har mediemonopol i Hamar-området. Det er ingen styringslinjer fra styreleder i konsernet til redaktøren i avisen, men med det eierskapet, og i tillegg med en styreleder som er en sentral politisk aktør i nedslagsområdet, så stiller man seg lagelig til for spekulasjoner om nøytral dekning, sier Busterud til HA.

HAs sjefredaktør Carsten Bleness svarer slik:

– Jeg vil understreke at eierne selvsagt står fritt til å oppnevne de styremedlemmer de måtte ønske. Styret i Hamar Media har i min tid som sjefredaktør heller aldri på noen måte forsøkt å styre eller påvirke den redaksjonelle linjen til Hamar Arbeiderblad. Samtidig er eierskapet i Hamar Media spesielt i en forstand at dette er et av de aller siste mediekonsern i Norge som er eid av politiske partier. Så vidt jeg vet er det bare Klassekampen som har slike eiere. Det stiller store krav til eierne for å unngå spekulasjoner om at avisen styres av politikerne. Sett fra mitt ståsted et det derfor en stor fordel hvis styret består av personer som har avstand til de dagsaktuelle politiske prosessene, sier Bleness.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.