Det var på en morgenkontroll i Ottesstad søndag at det hele skjedde.

Klokken 09.38 ble en bil med en ung kvinne bak rattet vinket inn. Utåndingsprøven viste at hun hadde en promille langt over tillatt grense på 0,2.

- Hun blåste godt over tillatt grense, sier Trond Sulen som er operasjonsleder i Innlandet politidistrikt.

Jenta som er 18 år og således ikke har hatt lappen særlig lenge, ble tatt med av politiet for å bli tatt blodprøve av.

Får trolig fengsel

Utåndingstester viser langt lavere promille enn hva man finner i en blodprøve og i dette tilfellet vil det være sannsynlig at promillekjøreren må belage seg på ubetinget fengsel, samt inndragelse av førerkort over en lang periode.

Sulen i politiet ber folk om å være varsomme og bruke lang tid fra man tar den siste drinken til man setter seg bak rattet på en bil.

Sulen forteller at ikke alle respekterer dette, og viser til en tilsvarende kontroll på Finnskogen lørdag.

- UP kontrollerte da 50 biler og fire av dem ble stanset med såkalt lavpromille. Det er alarmerende når nesten 10 prosent av tilfeldige vi stanser har promille, sier Sulen.

Så lang tid tar det

Hvor lenge man må vente før man kan være sikker på at man kjører uten promille er veldig individuelt og påvirkes av vekt, kjønn, forbrenning og selvsagt hvor mye man har drukket.

Vanlig nedbrytningshastighet er på mellom 0,10 og 0,15 promille per time. Det betyr at dersom du fikk en promille på 1,5 en kveld, så vil det ta cirka 10 til 12 timer før alkoholen er ute av kroppen.

Én alkoholenhet (cirka ett glass rødvin, én halvliter, én drink) tilsvarer grovt regnet cirka 0,5 promille, og slik kan du også regne ut sånn cirka hvor lang tid til det vil ta før du er helt edru igjen.

Men det er altså individuelle forskjeller, og noen bruker lengre tid enn andre.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00