– Det er ikke mange som sitter oppe om natten og venter i spenning på nye tall fra Statistisk sentralbyrå, sier fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp).

Hun møter oss i kantinen ved Hamar Katedralskole, sammen med Tore Gregersen, som er fylkessjef for videregående opplæring.

De er begge ivrige etter å fortelle om den ferske årlige rapporten fra SSB, som viser at frafallet i den videregående skolen i Hedmark fortsetter å synke.

– Andelen elever som fullfører og består videregående opplæring i Hedmark er nå på 74 prosent, opp fra 62 prosent i 2007, forteller fylkessjef Gregersen.

– et utdanningsfylke

For ti år siden var Hedmark å finne i bunnen av oversikter over gjennomføring av videregående skole. Nå ligger fylket rett oppunder landsgjennomsnittet.

– Dette er en merkedag! Det er resultatet av en lang og møysommelig prosess med å få folk i Hedmark til å forstå viktigheten av utdanning, sier Gjestvang, som sier at hun nå med trygghet kan komme med følgende uttalelse:

– Hedmark er et utdanningsfylke, sier Gjestvang.

– Investering i egen framtid

Blant elevene på Hamar Katedralskole finner vi holdninger i tråd med det som fylket ønsker å fremme: Utdanning er avgjørende for egen framtid.

– Man har ikke en ordentlig framtid uten utdanning. Det er mange jobber som krever utdanning, og uten utdanning mister man muligheten til å studere videre, sier Idil Mahamud Siide (19).

Både Idil og venninnene Lina Malene Larssen (19) og Dina Askehagen Farmakidis (19) er i år avgangselever ved Hamar Katedralskole, og de har klart for seg hva de vil studere etter å ha fullført videregående skole. Det gir motivasjon for å gjøre det godt på eksamenene som venter i de kommende dagene.

– For å komme inn på profesjonsstudiet i psykologi trenger jeg et høyt karaktersnitt, så det er viktig med gode resultater. Det er det jeg jobber for, sier Dina Askehagen Farmakidis.

Generasjonen som nå er på skolebenken i videregående opplæring blir ofte beskrevet med ord som «skoleflinke» og «perfeksjonister».

Samtidig som jentegjengen på Katta vedgår at sosialt press kan spille en rolle, er det først og fremst egne ambisjoner og framtidsutsikter som motiverer dem til å legge energi i studiene.

– Det er på eget initiativ at jeg jobber hardt og vil studere. Utdanning er en investering i egen framtid, sier Farmakidis.

hevet lærerkompetansen

Aasa Gjestvang og Tore Gregersen i fylkeskommunen forteller at arbeidet med å få ned frafalls- andelen i den videregående skolen har blitt høyt prioritert det siste tiåret.

De tar de nye tallene fra SSB som en bekreftelse på at tiltakene de har iverksatt har vært fruktbare.

– Noe av det viktigste vi har gjort, er å heve kompetansen blant lærerne – noe vi har gjort ved alle skolene i fylket, sier Gregersen, som påpeker at alle tiltakene er gjort med forankring i forskning, noe Thomas Nordahl, som er pedagogikkforsker og professor ved Høgskolen i Innlandet, har bidratt til.

– Nordahl har vært en viktig rådgiver for oss. Det har gitt arbeidet og tiltakene faglig tyngde, sier Gregersen.

Utdanning gir muligheter

Viktigheten av utdanning understrekes av både fylkesrådet og fylkessjefen, med innmarsjen av økt automatisering på dørstokken.

– Teknologien tar over de enkleste arbeidsoppgavene, og vil gjøre at det blir enda færre jobber for dem som ikke har utdanning, sier Gregersen, og blir utdypet av Gjestvang:

– Før var det mulig å få seg jobb uten utdanning, men det er en fare for at det i framtiden ikke vil finnes slike jobber, sier hun.

De tre avgangselevene ved Katta sier at de ikke har bitt seg merke i fylkeskommunens arbeid for å få ned frafallet i skolen. De sier seg imidlertid enige i premissene, og holdningene deres vitner om framtidsrettede og studielystne hoder, som setter pris på mulighetene som utdanning kan by på.

– Med utdanning har man alle muligheter. Det gir rom for å velge det man selv ønsker å gjøre etter å ha fullført skolen, sier Lina Malene Larssen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.