I forslaget til ny kommuneplan foreslås å omdisponere drøyt 600 mål med dyrka mark til byggeområder.

Fylkesmannen har svart med å drysse innsigelser over planen, hele ti i tallet.

Dyrka mark

Det er sannsynlig at innsigelsene ikke blir løst ved mekling, men havner i departementet.

Mens kommunen mener det er nødvendig å bygge på jomfruelig mark, viser kommunens egen fortettingsanalyse at det er rom for 2.100 nye boenheter gjennom fortetting og allerede godkjente byggeområder fram mot 2020, noe fylkesmannen påpeker.

– Teoretisk

Ordfører Einar Busterud mener derimot at denne reserven er mer teoretisk enn realistisk.

– Espern er et byggeområde som ligger i dagens kommuneplan. Espern har vært byggeområde siden 2003, men det er ikke bygd én bolig der, sier Busterud.

Årsaken til det er manglende planfri atkomst.

Usikkerhet om framtidig jernbanetrasé og fredning av jernbanemiljø har gjort at utbygging har stått i stampe i over ti år.

Ting tar tid

Busterud mener at en kommune må tenke 20 til 30 år fram i tid i sin arealdisponering.

– Historien har vist oss at det kan ta ti år å få et planavklart område, med alle innsigelser og anker, påpeker ordføreren.

Regnbuealliansen (BBL, H, V, Sp og MDG) er enige om at jordvern skal være prioritert for partiene. Busterud stiller seg også bak det.

– Jeg vil ikke stemme for omregulering av Vien gård slik rådmannen har foreslått. Når det kommer til omdisponering av dyrka mark på Ridabu, er dette mindre jordlapper som er lite effektive å drive. Vi ønsker å styrke de eksisterende tettstedene i kommunen, som Ridabu. Det er et paradoks at det hadde vært lettere å få gjennomslag for mer utbyggingsarealer dersom Hamar og Vang fortsatt var to kommuner, mener Busterud.

Ikke nok med festtaler

Hamar får skryt for sin satsing på kultur, en satsing som samtidig koster.

– Hamar trenger inntekter, som betyr innbyggere. Hamar er et viktig motor for hele fylket. Det holder ikke med festtaler. Å bremse utviklingen i Hamar, er å bremse utviklingen i mjøsregionen, mener Busterud.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.