Syklistenes Landsforening var samlet til landsmøte i Hamar denne helga. På programmet sto naturlig nok en sykkeltur. Hamar Arbeiderblad ble invitert med. Vi syklet fra Østre Torg, ned i Strandgata, langs Mjøsa fra Koigen til Odden – og tilbake til byen via Maxi, krysset trafikkerte Hakabekkvegen, krysset Grønnegata – og kom inn i sentrum via Vestre Torg.

Vi kjørte oss fast nesten med en gang, og guiden Geir Egilsson stoppet og forklarte når vi skulle krysset vegen over til Koigen. For oss vanligfolk kan det kanskje virke helt greit i hverdagen, der vi triller intetanende av gårde. Denne gruppa her kjører med falkeblikk, og generalsekretær Morgan Andersson noterte ikke engang.

– Usikkert

Han har sett det samme før.

Tilbake på Østre Torg sa han:

– Jeg tror Hamar har en lang veg å gå før dette framstår som en attraktiv og trygg sykkelby.

– Nå var vi jo bare en kort rundtur, men vi vekslet mellom ulike systemer – og vi måtte ofte være i blandet trafikk uten at det var markert for sykling. Dette framstår ikke som veldig trygt. Usikkert, synes jeg, sa Andersson.

– Hva kan gjøres?

– Jeg ville nok hatt mer separerte anlegg, vi ønsker oss jo alltid et sammenhengende sykkelnett. Det vil jo koste selvsagt, men det er jo også mulig å forbedre seg med litt enklere hjelpemidler. Bedre skilting, bedre merking, det er jo ikke så kostbart. Det går også an å gjøre som Oslo, etablere flere røde sykkelfelt.

– Men når det er sagt, så har jo Hamar et stort potensial, da. Det er en komprimert by, og det er jo nydelig å sykle langs Mjøsa.

PLANER OM Bysykler

En annen som var med på sykkeltur, var Hamars byutvikler Guro Vestvik. Hun lyttet til ekspertene – og hun har selv blitt en ivrig syklist – og til og med investert i en elsykkel.

Før turen ble en type elsykkel presentert, med tanke på Hamars planer om å skaffe bysykler som skal være tilgjengelig for publikum. Typen som ble demonstrert, var knyttet til en ladestasjon. Byutvikleren sa at målet var å ha bysykler på plass så raskt som mulig.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.