Riksantikvaren vakte oppsikt da embetet på overtid kom med innsigelser både til det midtre og de to vestre jernbanetraseene gjennom Hamar.

De to vestre traseene er de som Jernbaneverket anbefaler. To statlige etater står steilt imot hverandre.

Les også: Nye skisser nye spørsmål

Ingen løsning

I høst har det vært flere møter, uten at det har kommet til noen løsning.

Les også: - Øst trenger tid

Riksantikvaren var onsdag invitert til kommunestyret for å forsvare sine innsigelser, og seksjonssjef Leidulf Mydland svarte med å holde et flammende innlegg for Hamar, byen ved Mjøsa. Mydland kommenterte blant annet uenigheten med kulturvernavdelingen i Hedmark fylkeskommune, som har et helt motsatt syn av Riksantikvaren på det vestre jernbanealternativet, og faktisk anbefaler det.

– Sent, men godt

Mydland sa at det var en vanskelig situasjon for dem da fylkeskommunen ikke valgte å reise innsigelse.

– Riksantikvaren kom sent, men godt. Vi var direkte uenig med fylkeskommunen, de gjorde ingen feil, men vi er faglig uenig i konklusjonen, og det har vi lov til å være, sa Mydland.

Innsigelsene styrket

Han sa også at det ikke var Riksantikvarens oppgave å si hvilket jernbanealternativ de foretrekker.

– Vi har hatt en god prosess med Jernbaneverket, hvor vi har forsøkt å nærme oss hverandre. Jernbaneverket har gjort en fin jobb med å opplyse oss, men dessverre har ikke det svekket grunnlaget for innsigelsene, men heller styrket dem. Hamar er en by som vender seg mot Mjøsa, hele byplanen vender seg mot Mjøsa, og det ønsker Riksantikvaren å opprettholde, sa Mydland.

Geir Bjørnar Smebye i Folkeaksjonen for jernbanefri strandsone er glad for synspunktene.

– For oss er det en lettelse å høre en faginstans som Riksantikvaren stå for det vi har kjempet for så lenge, sier Smebye.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.