– Det gjør noe med folk å oppleve noe sånn, sier ringsakerlensmann Terje Krogstad til HA.

Saken med de private bildene til håndballspiller Nora Mørk som kom på avveie har vakt stor nasjonal oppmerksomhet de siste dagene.

I Ringsaker har et sexbilde som ble tatt i smug og delt bak ryggen på de involverte fått store konsekvenser for flere ungdommer.

Nå snart ett år etter har tre gutter blitt sittende igjen med domfellelser på rullebladet.

Og ei jente sitter igjen med vissheten om at bildet av en veldig privat situasjon kom på avveie.

– STORE KONSEKVENSER

Lensmann Terje Krogstad gikk tidlig ut med bildesaken fordi politiet innså at her var det om å gjøre å vise ungdommen at det ikke er fritt fram til å snikfotografere og dele denne typen intime bilder.

– Hva tenker du om saken i etterkant, nå som tre gutter er domfelt og hendelsen er litt på avstand?

– Sånn litt generelt, og uten å gå inn på den enkelte, kan jeg i alle fall si at det får store konsekvenser for dem som er involvert. Det gjør noe med folk å få denne typen bilder ut av kontroll. Det ser vi jo i den pågående Nora Mørk-saken og, hun vurderte å droppe VM. Det er klart at man blir preget av å oppleve noe slikt, sier Terje Krogstad.

Har fått dem til å TENKE

Oppmerksomheten som saken har fått i mediene håper lensmannen at det kan komme noe godt ut av.

– Jeg tror saken har fått ungdom til å tenke litt. Politiet har jo reist rundt på ungdomsskolene og snakket om dette, og vi håper og tror at det vil ha en preventiv effekt. Men det kommer hele tida nye ungdomsgenerasjoner og jeg tror nok at vi må holde trykket oppe på denne typen problemstillinger.

– Har politiet kunnskapen og kompetansen som skal til for å holde seg à jour med utviklingen av nye apper og stadig nye plattformer å dele bilder på?

– Det er nok litt begge deler, politiet har fortsatt mye å gå på innen dette feltet. Samtidig lærer vi av hver eneste sak vi har opplevd, og de som etterforsker disse sakene bygger seg etter hvert opp ganske gode kunnskaper om problemstillingene som er knyttet til det, sier Terje Krogstad.

IKKE DUKKET OPP

Politiet har ikke funnet noe som tyder på at sexbildet som startet det hele har dukket opp igjen andre plasser.

– Vi har ikke til nå fått noe informasjon om at dette konkrete bildet er på avveie andre steder. Men det er jo dessverre litt av problemet i slike saker, og som jo er noe av det som er verst for den som er rammet, at man aldri helt kan vite det med 100 prosent sikkerhet, sier lensmann Terje Krogstad.

I ringsakersaken ble bildet først delt på Snapchat, så lagret på en mobil, så delt i en gruppe på Facebook som var lukket, og en kort stund lå det også åpent ute på YouTube, før det raskt ble fjernet igjen.

«En slik spredning vil i praksis ikke kunne stoppes og vil utgjøre en vedvarende integritetskrenkelse både av fornærmede selv, men også av fornærmedes nærmeste» slo Hedmarken tingrett fast i en av dommene mot de tre guttene.

60, 75 og 90 DAGER FENGSEL

Det ble fengselsstraffene for de tre ringsakerguttene som fikk sexbildet ut i det offentlige rom.

– De strenge dommene viser at domstolene tar denne problemstillingen på stort alvor.

Det sier ringsakerlensmann Terje Krogstad.

To av dommene ble avgjort med såkalte tilståelsesdommer i Hedmarken tingrett, mens en tredjemann – som fikk 90 dagers fengsel – anket til lagmannsretten og fikk sin straff redusert der til fengsel i 75 dager.

Politiet har også fått retten med seg på å frata guttene mobiltelefonene deres, og et er også idømt økonomiske erstatningsbeløp til jenta som var på bildet.

Gutten som tok bildet fikk 60 dagers fengsel, gutten som delte det på YouTube fikk 90 dager.

Fengselsstraffene har delvis vært betinget.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.