Ungdommens fylkesting (UFT) har oppfordret fylkeskommunen og samtlige kommuner i Hedmark til å finne oppgaver som kan gi jobb til unge i sommer.

– De alle fleste ungdommer vil jobbe, men det er veldig vanskelig å få jobb i private bedrifter uten å kjenne sjefene der, sier Bjørn Kristian Eide, som er leder i UFTs komité for økonomi, eiendom og regionalt samarbeid.

UFT mener det offentlige bør ta et ekstra ansvar, og skape sommerjobber til unge under 18 år.

Ser til Kongsvinger

UFT bruker Kongsvinger kommune som stjerneeksempel.

– Der har de lyst ut over 40 jobbstillinger for ungdom i år. Utrolig mange har søkt! De unge er så fornøyde med å få lønn og jobberfaring. Dette er en god åpning inn til arbeidslivet, sier Eide.

Guro Sønstebø i UFT har selv fått sommerjobb i Kongsvinger tre år på rad, som følge av kommunens ungsatsing.

– Da jeg var 15 år, fikk jeg min første jobb som vaskedame i kommunale bygg. I fjor var jeg i parkvesenet i to uker, og denne sommeren skal jeg jobbe i en barnehage, sier Sønstebø.

Hun forteller at Kongsvinger kommune prøver å gi flest mulig jobb, og derfor deler de opp jobbene i kortere perioder.

TIENDEKLASSINGER

– Ungdom mellom 14 og 18 år mangler ofte arbeidserfaring, og det gjør det vanskelig for å finne sommerjobb. På denne måten kan vi få prøve litt forskjellig, sier Sønstebø.

Hun berømmer også Stor-Elvdal kommune, som har satt av 150.000 kroner på kommunebudsjettet til sommerjobber for elever som går ut av 10. klasse til sommeren.

Gressklipping på skolene

Hedmark fylkeskommune har også klart å finne noen nye sommerjobber i år.

– Vi har gått en runde, og sett om vi kan komme opp med noen sommerjobber. Vi ser at det er krevende å gi jobber til de under 18 år, av sikkerhetshensyn, men noen oppgaver har vi klart å finne, sier fylkesråd Aasa Gjestvang.

Fylkets eiendomsavdeling stiller med de fleste sommerjobbene. Noen oppgaver er å klippe graset ved de videregående skolene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.