For temperaturen har virkelig blusset opp etter at Hamar-rådmann Bjørn Gudbjørgsrud onsdag i forrige uke gikk ut i HA og fortalte at han vil at politikerne i Hamar skal vrake et nytt sykehus ved Mjøsbrua.

I stedet har rådmannen anbefalt at man starter en utredning for å se på mulighetene for et nytt sykehus i Hamar. Enten som ett hovedsykehus, eller som ett av to store akuttsykehus i Innlandet. Det har fått Anita Ihle Steen til å reagere sterkt, og hun er bekymret for pasientene.

– En lokaliseringsdebatt løser ikke problemet, som er helsetilbudet, sier Steen.

– IKKE OVERRASKET

Ringsaker-ordføreren har også registrert at signalene fra Gjøvik og Lillehammer går i samme retning. Lillehammer Arbeiderparti har for eksempel i sin anbefaling også gått inn for å skrote sykehus ved Mjøsbrua. De foreslår en modell med Lillehammer sykehus i lag med Elverum sykehus. Som et alternativ nummer to, vil de ha tre sykehus, der Gjøvik er det tredje hjulet på vogna.

– Jeg er ikke overrasket over at de byene som har sykehus ønsker å beholde det man har. Det er viktige arbeidsplasser, men vi kan ikke beholde gårsdagens sykehusstruktur for morgendagens helsetilbud, mener Steen.

46-åringen mener at Busterud ikke ser det store bildet når han vil legge et nytt sykehus til Hamar.

– Han har fokus på Hedmarkssida, men må greie å se litt større. Han tenker ikke på Oppland, sier hun.

FRYKTER NYE KAMPER

Ap-politikeren begrunner et av behovene for å samle seg om et nytt sykehus ved Mjøsbrua slik:

– Hvis vi velger å gå for to store akuttsykehus, så vil vi fortsette å ha en geografidiskusjon i mange år. Da blir det en kamp mellom Elverum og Hamar, og en kamp mellom Lillehammer og Gjøvik. Dette er for viktig til å skusle bort på geografi, fastslår Steen.

Hun avviser spørsmålet om at Ringsaker kommune jobber for seg selv, med tanke på tomta som er lansert i Moskogen i Moelv.

– Vi hadde aldri foreslått ei tomt i Moelv hvis ikke Sykehuset Innlandet hadde foreslått det. Jeg har ikke brukt disse årene til å løpe rundt for å snakke om denne tomta. Jeg har fokusert på hvordan vi kan få bedre helsetjenester, sier Steen.

BUSTERUD STÅR PÅ SITT

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) utdypet til HA søndag hvorfor han mener at et sykehus er en byfunksjon, og viser også til at statlige føringer peker mot dette (se egen sak). Busterud fastholder at argumentene for et sykehus ved Mjøsbrua er for dårlig.

– Sykehuset er trukket så langt nordover at vi risikerer pasientlekkasje sørover og vil få problemer med å rekruttere fagpersonell, sier ordføreren i Hamar.

– Men fører ikke utspillet om Hamar nå bare til å piske opp stemningen, og er det ikke lite konstruktivt?

– Nei. Men det er klart at i en sånn sak, så må man regne med at det blir mye engasjement. Lillehammer var først ute med å si nei til mjøsløsningen. Vi ønsker å få til en løsning, men det må også være en løsning for den som skal betale for det, og det er staten, svarer Busterud,

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00