– Jeg har blitt erta før, men jeg velger det beste smilefjeset, sier Hans Kristian Amli (5), for han har det bra i barnehagen, og det morsomste han vet er skli ned haugen som en kanon, eller bli dyttet nedover sklia av bestekompisen. Det er gøy!

Hans Kristian er et av 8.900 barnehagebarn i Hedmark som nå skal si sin mening om hvordan de trives, og vise hva de har lært. Svarene skal professor Thomas Nordahl og teamet hans bruke til å heve kvaliteten på barnehagene.

Bekymret for guttene

– De som har med seg gode språklige ferdigheter, som har lært å innordne seg, som har empati, de klarer seg mye bedre i skolen. Det hele starter i barnehagen, derfor er det så viktig å legge et godt grunnlag allerede der, sier Thomas Nordahl.

Han er spesielt opptatt av at utdanningsløpet må passe bedre for guttene. Gutta sliter mer på skolen, og det er flest gutter som dropper ut av videregående skole, og som da ender på Nav, fordi det er svært vanskelig å få seg en jobb med kun ungdomsskole på CV-en.

– Vi ser de samme kjønnsforskjellene i barnehagen, som i skolen. Gutta trives ikke like bra i barnehagen som jentene gjør, sier Nordahl.

Bokstaver og tall

Selv om hverdagen i barnehagen er mindre stillesittende enn på skolen, mener Nordahl det er rom for å gi gutta mer utfordringer.

– Det er fortsatt mye perling, konstaterer Nordahl.

Spørsmålene i undersøkelsen går på alt fra om de gleder seg til å dra i barnehagen, om de får kjeft av de voksne, og om de har noen å leke med. Ungene skal også gjenkjenne geometriske figurer, bokstaver og tall.

En unik mulighet

Nordahl mener barnehagene har en unik mulighet til å forberede ungene godt til skolen.

– Hjernen er veldig åpen for påvirkning i den alderen, og tenk på hvor mye tid de tilbringer her! Åtte timer, fem dager i uka! Ungene har jo hele oppveksten i barnehagen, så da er det helt avgjørende at de får et godt tilbud, og at de voksne ser dem som har behov for noe ekstra, sier Nordahl.

Han mener det ikke kan være sånn at hvilken barnehage du går på. har betydning for hvor bra du gjør det på skolen senere.

Spent på resultatet

Barnehagestyrer Veronica Grøtlien er spent på hvordan hennes barnehage kommer ut, i forhold til de andre i fylket.

200 barnehager, kommunale og private, er med i barnehageundersøkelsen. Det innebærer at samtlige 4- og 5-åringer i Hedmarks barnehager skal delta.

– Det blir spennende å se hvordan vi ligger an i forhold til andre barnehager, og det er veldig nyttig å se hvilke områder vi kan bli bedre på. Det er alltid rom for forbedringer, sier Veronica Grøtlien, som er styrer i Kronborg barnehage i Hamar.

Hun syns det er flott at undersøkelsen omhandler både kunnskapen til ungene, men også det emosjonelle, for å avdekke om ungene føler at de blir sett i hverdagen.

– Vi har en veldig viktig jobb, og samtidig prøver vi nå å få foreldrene med på laget, og få dem til å tenke på læring i hverdagen. Vi vet det er behagelig at ungene sitter i baksetet med iPaden på biltur, men det er lurt å telle biler og trær innimellom også.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.