Stridens kjerne har vært Stangehjelpas diagnosesystem. Ett eksempel kan være at en person oppsøker Stangehjelpa og beskriver et problem vedkommende har og forteller selv hva han eller hun trenger hjelp til. Vedkommende ønsker ikke kartlegging eller diagnose i første omgang.

Dette er ifølge Fylkesmannen ikke i henhold til loven. «Stangehjelpa sikrer ikke forsvarlig helsehjelp når det ikke systematisk settes diagnoser», uttalte Fylkesmannen.

Følger opp tilsynet

– Har Stange kommune tenkt å følge opp nøyere kartlegging, kommunalsjef Tove Nordli Selnes?

– Ja, Stange kommune er generelt positive til tilsyn fordi det er med å ha fokus på kvalitet i tjenestene til våre innbyggere. Kommunen har vært i møte med Fylkesmannen. Vi er enige om at nøye kartlegging og beskrivelse av at pasientens situasjon er helt avgjørende for å gi hjelp som hjelper. Det er innbyggerens opplevde utfordringer og behov for hjelp som skal være i fokus og helsepersonellets vurderinger knyttet til dette skal tydelig framkomme, sier Selnes videre.

– Fylkesmannen har funnet at dokumentasjonen ikke er i tråd med helsepersonelloven, hva innebærer det etter din mening?

– Dette utgjør en risiko for at pasienter ikke får forsvarlige helse- og omsorgstjenester. På bakgrunn av Fylkesmannens innspill jobbes det systematisk med implementering av rutiner og prosedyrer knyttet til journalføring i Gerica som er kommunens elektroniske pasientjournal. Dokumentasjonsplikten skal følges når det ytes helsehjelp, sier kommunalsjefen.

Startet med debattinnlegg

Stangehjelpas leder, Birgit Valla, skrev i mai 2016 et debattinnlegg i Tidsskrift for Norsk Psykologforening. Det fikk Fylkesmannen til å stille spørsmål om diagnostisering.

Selv om kommunen nå endrer visse rutiner, påpeker Valla overfor HA at folk blir møtt av Stangehjelpa slik det er blitt møtt før.

– Det er dette som har gitt de gode resultatene og det er i henhold til loven. Vi er gode på å lytte til den enkeltes ønsker og behov og legger vekt på deres ressurser. Det har gjort at vi har stor tillit og et godt rykte ute i befolkningen, sier Valla.

– Var det klokt å snakke så høyt om at dere ikke diagnostiserer i Stangehjelpa?

– Det har ikke vært en tradisjon for å diagnostisere i kommunen. Vi har imidlertid vært åpne og det var grunnen til at fylkesmannen tok tilsyn. Vi har en positiv dialog og ønsker å fortsette å gi god hjelp til innbyggerne i Stange.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.