Ser du etter en ny kommune å bli gammel i, og flytter etter tallene i Kommunebarometeret fra Kommunal Rapport, dropper du Ringsaker. Årets barometer har vakt såpass bekymring at det kommunale kontrollutvalget tirsdag morgen kalte administrasjonen inn på teppet. På flere viktige felt havner kommunen farlig nær 400-tallet på barometeret. Er situasjonen så forferdelig? ville kontrollutvalget vite.

som et sykkelritt

– Nei, sa kommunalsjef Sverre Rudjord, og viste til at det er stor forskjell på Ringsakers resultater på KOSTRA (KommuneStatRaporteringen), og Kommunal Rapports barometer. I en grundig redegjørelse post for post forklarte han kontrollutvalget hva som ligger i tallene og variablene som brukes. Og det var et lettet kontrollutvalg som etterpå tok rapporten til følge.

– Vi føler oss beroliget, sa utvalgets nyvalgte leder, Sverre J. Alhaug.

– Vi har fått en veldig bra dokumentasjon om de utfordringer som ligger i rapporteringen. Det kan i så henseende sammenlignes litt med et sykkelritt, der du ligger tett, men noen av og til skjærer ut, uten at det er dramatisk, sekunderte utvalgets sekretær, Kjetil Solbrækken.

nok leger

Et av feltene hvor kommunebarometeret er lite smigrende for Ringsaker er legedekningen. Rudjord forklarte de lokale forholdene; siden en del av kommunens innbyggere i sør og nord bruker fastlege i de nærmereliggende byene, har kommunen dermed nok med de 27 fastlegehjemlene den har i dag. Selv om en lege til ville ha bikket kommunebarometeret over i gladsonen, anser ikke Rudjord det som formålstjenlig, bare for å se bedre ut på barometeret. På samme måte viste han til at lokal organisering slår feil ut på barometeret for eksempel i målingen av antall nybakte mødre som får besøk av jordmor.

– Ringsaker er delt i fire distrikt, hvert med god lokal kjennskap. Dermed skjer møtet med jordmor like ofte på helsestasjonen, sa han.

-Vi liker bedre å bruke Kostratallene. For det er ulogisk at vi skal hoppe 100 plasser i løpet av ett år på tjenester som er stabile, sa han.

– Vi tenker at vi stort sett er der vi skal være.

Kontrollutvalget hadde også bedt om en redegjørelse om kommunens registrering av psykisk utviklingshemmede, på bakgrunn av Tolga-saken. Assisterende rådmann Espen Hvalbys redegjørelse stilte komiteens bekymringer i såpass i bero at den også i dette henseende valgte å ta utredningen til etterretning, i tillit til at kommunen bruker sine verktøy riktig.

Som utvalgsmedlem Thor Lillehovde, Ap, sa i etterkant:

– Jeg er glad vi har vært så forsiktige rundt dette i Ringsaker.

– Det er viktig at kontrollutvalget setter søkelyset på og ser etter om administrasjonen løser problemene. SÅ langt har vi fått gode svar, konkluderte utvalgsleder Sjur J. Alhaug.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.