• Geir Magne Andersen.

Trass i at Hamar flyplass allerede i 1995 første gang ble foreslått til boligområde, er flyplassen i dag i full bruk til småflytransport, fallskjermhopping og i beredskapssammenheng.

I forslaget til ny kommuneplan gjentas forslaget om å bygge ned flyplassen.

Kommunen ønsker dessuten å forsere utbyggingen uten at det er mulig å si når spaden eventuelt kan stikkes i jorda for nye boliger.

30 årlige landinger

Forslaget har fått alarmklokkene til å ringe hos en rekke flyklubber over hele Sør-Norge. For dem er flyplassen et viktig turmål, og et sted for å fylle drivstoff.

Norsk Luftambulanse bruker Hamar flyplass til å levere og hente pasienter fra Elverum, Gjøvik og Hamar sykehus. Antall landinger per år for luftambulansen ligger på rundt 30 i året. Selskapet Helitrans slokker skogbranner, og bruker Hamar flyplass til å fylle drivstoff på alle oppdrag fra Gardermoen og nordover.

– Svært uheldig

– For oss vil det være svært uheldig om Hamar flyplass legges ned og vi mister muligheten til å få tak i drivstoff, da det ikke finnes andre alternativer, ifølge Helitrans’ høringsuttalelse.

Luftfartsdirektoratet er også på banen, og ber for flyplassens framtid.

Stort engasjement

Leder i Innlandet Luftsportssenter Geir Magne Andersen er glad for at så mange aktører støtter flyplassen. På underskriftslistene sine har luftsportssenteret over 1.300 navn.

– Engasjementet er stort for å bevare flyplassen. Den er viktig både for flymiljøet, samfunnssikkerhet og beredskap. Luftfarten er på veg inn den elektriske verden. Om 10 – 15 år kan det være mulig å fly elektriske fly i rute til Oslo, tror Andersen.

Flyskole etablerer seg

Flyskolen Airex Aviation AS har også nylig leid seg inn på Hamar flyplass, og håper å være i drift i løpet av vinteren med opplæring av piloter til det kommersielle markedet.

Bonde Ole Johan Stafsberg er grunneier av deler av Hamar flyplass, og går imot nedleggelse. Han påpeker at forslaget om å bygge ned flyplassen innebærer at også 55 mål med dyrka mark går tapt.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00