• Gunnar Gundersen (Hedemark) går forbi Hårek Elvenes (Akershus) og klima- og miljøminister Vidar Helgesen på Høyres felleskonferanse for sentralstyret, stortingsgruppen og regjeringsapparatet.
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dette er ikke lenger et distriktsoppgjør, men noe et unisont Høyre stiller seg bak. Et unisont Høyre har gitt marsjordre til regjeringen om å gjennomføre rulveforliket, sier Kristian Tonning Riise, Høyres stortingskandidat i Hedmark til åretsstortingsvalg, og leder av Unge Høyre.

I helgen har det vært den årlige felleskonferansen hvor Høyres stortingsgruppe, regjeringsapparatet og sentralstyret møtes for å diskutere saker og strategier.

Som Unge Høyre-leder er Riise en del av sentralstyret.

Opprør

En av hovedtemaet denne gangen ble ulv og debatten som har gått siden miljøvernminister Vidar Helgesen like før jul konkluderte med at norsk lov ikke tillater så offensiv jakt som ulveforliket var lagt opp til.

Kvoten skulle opprinnelig være på 47 dyr, men ble redusert til 15 utenfor ulvesonen. Det har fått hele Innlandet og spesielt Hedmark til å rase, også blant politikerne i Høyre hvor både Kristian Tonning Riise og sittende stortingsrepresentant Gunnar Gundersen har gått usedvanlig hardt ut mot sin egen regjering.

Det hele kulminerte da de nevnte samlet seg utenfor Stortinget sammen med en haug med bønder og jegere for å demonstrere mot vedtaket.

Fram til nå har det virket som dette har vært en intern splittelse mellom «Distrikts-Høyre, og «by-Høyre» – en splittelse Kristian Tonning Riise nå sier ikke lenger eksisterer.

Forventer løsning

– Distrikts-Høyre har på mange måter vunnet fram med dette innad i partiet. Nå er det et unisont parti som står bak dette og regjeringen har fått beskjed om at ulveforliket skal gjennomføres. Denne beskjeden bekreftet også Erna Solberg og Vidar Helgesen at de hadde oppfattet, sier Riise.

– Hvilke forventninger har du til denne orden?

– At ulveforliket gjennomføres.

– Når forventer du at vedtaket da gjøres om og jakta kan starte?

– Nå skal vi gi regjeringen noen dager med arbeidsro, slik at de kan finne ut hvordan forliket kan gjennomføres: Om det trengs en lovendring eller ikke. Dersom det trengs en lovendring, forventer jeg nå at regjeringen legger fram et forslag på hvordan loven kan formuleres slik at ulveforliket kan gjennomføres, sier Riise.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.