Det er By- og bygdelista som står bak forslaget om å omdisponere 110 mål av Vien gård til samfunnsnyttige formål.

Vien gård ligger like ved E6 og Vien-krysset, og forslaget omfatter arealet nærmest motorvegen og Furnesvegen. Grunneier Anders Wetten og familien ønsker selv om omdisponere gården, noe de har jobbet for i rundt ti års tid.

1.000 nye arbeidsplasser

Mens Vien gård i dag sysselsetter et halvt årsverk til å drive jorda, mener Wetten at området kan gi Hamar 1.000 nye arbeidsplasser og cirka 700 nye boliger.

Med samfunnsnyttige formål har ordfører Einar Busterud (BBL) framholdt tomt til ny brannstasjon, nye skoler og nytt sykehjem.

Jordvernalliansen, som er dannet av 11 organisasjoner i spennet mellom bondenæring og miljøvern samt LO, er tydelige på sin motstand mot å omdisponere Vien gård.

– En brekkstang

Talsperson for Jordvernalliansen Lars Opsal Jr. som også er nestleder i Hedmark bondelag bekrefter at de frykter at forslaget om samfunnsnyttige formål er en brekkstang, og en måte å få Vien igjennom på.

– «Samfunnsnyttige formål» høres lite forpliktende ut. Vi klarer ikke helt å se hvilke samfunnsnyttige formål som krever 110 mål. Resultatet kan fort bli næring og bolig, tror Opsal.

Det finnes eksempler på områder med dyrka mark som opprinnelig har blitt omregulert til offentlig formål, og som har endt opp med andre formål som nettopp næring og handel.

Flest for nedbygging

Ordfører Einar Busterud benekter at han bruker offentlige formål som en brekkstang for å åpne Vien.

– Nei, nei. Offentlige formål betyr offentlige formål. Hamar står blant annet foran en eksplosjon i antall eldre, som fører til at vi har behov for en ny sykehjemstomt. Offentlige formål kan være alt fra park til skole, sier Busterud.

Han viser også til at det har vist seg vanskelig å få gjennom omsorgsprosjekter i etablerte boligstrøk. For eksempel har kommunen nylig tatt ut åtte planlagte kommunale utleieboliger på Solplassen på Ajer etter sterk motstand fra nabolaget.

Hva som ligger i «offentlige formål» vil ikke bli presisert nærmere i forslaget.

Verne-siden i mindretall

I forkant av onsdagens kommunestyremøte, ser det ut som det vil gå i favør av en delvis nedbygging av Vien i tråd med By- og bygdelistas forslag.

Arbeiderpartiet, MDG og Senterpartiet sier nei til nedbygging, og samler 17 stemmer, men det er ikke nok til å få flertall (flertallet går på 20).

Fylkesmannen i Hedmark har ikke trukket sin innsigelse selv om byggeområdet på Vien gård er redusert fra 278 mål til 110 mål. Det betyr at Vien i første omgang må innom mekling hos fylkesmannen, før saken etter alt å dømme må avgjøres av regjeringen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.