Høyre har nå mottatt 21 varsler fordelt på 12 personer. 10 av dem dreier seg om nylig avgåtte Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riises oppførsel. Alle varslene går på former for seksuell trakassering. Det er ikke kommet inn flere varsler på Riise de siste dagene.

Søndag kveld holdt statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarseth pressekonferanse om situasjonen i Høyre.

gjentatte samtaler

Det er kjent at partiet har hatt gjentatte samtaler med Riise. Helst siden 2013, året før Riise ble valgt som leder av Unge Høyre, er han blitt konfrontert med bekymringer vedrørende oppførselen sin. Det skal ha dreid seg om for mye alkohol, aggressiv sjekking og relasjoner til forholdsvis mye yngre jenter.

Aarseth sa at det store spørsmålet alle lurer på nå, folk der ute så vel som internt i partiet, er hvordan Riise kan ha fått holde på i så mange år uten at det har fått konsekvenser tidligere. Dette spørsmålet har ikke noe enkelt svar, med generalsekretæren at de fordi de har hatt noen andre saker som er blitt håndtert godt, kanskje har slått seg til ro med at systemet fungerer. Videre pekte han på at gjentatte konfrontasjoner ikke har fått konsekvenser, at varslingsrutinene ikke har vært godt nok kjent, og ikke minst at ingen i Høyre har hatt oversikt over hele bildet.

Han tok også selvkritikk på at han burde fanget opp signaler tidligere.

– VANSKELIG SITUASJON

Både Høyre-leder Erna Solberg og Aarseth påpekte at de har etablert tillitsforhold til varslerne, og at varslerne følges opp med tilbud om psykologisk, og eventuelt juridisk, bistand. Også Riise, som brått trakk seg som Unge Høyre-leder, følges opp av partiet. Han har ikke innsyn i varslene.

– Det er viktig for oss å ivareta Tonning Riise som person. Det er åpenbart at han er i en veldig tøff og vanskelig situasjon. Vi forsikrer oss om at han hele tiden har personer rundt seg som tar vare på ham, og at han har tilgang på den hjelpen han trenger, sa Aarseth.

SOLBERG INFORMERT SENT

Først 22. desember ble Høyre-leder Erna Solberg informert om saken. Hun mener at hun som partileder borde vært informert tidligere. Parlamentarisk leder Trond Helleland ble informert i god tid før jul.

– Jeg burde vært informert på det tidspunktet Trond Helleland ble informert, om den utilbørlige oppførselen, som ikke passer seg for en stortingsrepresentant, sa Solberg.

Hun synes det er vondt å tenke på at unge mennesker som har drevet politikk i Unge Høyre, har hatt opplevelser de ikke skulle hatt.

– Noen har også opplevd å ikke bli tatt på alvor når de har varslet om vonde hendelser. Vi har sviktet i arbeidet med å skape et trygt politisk miljø, sa Solberg, før hun la til at det trengs en skikkelig ryddejobb og en kulturendring for å sikre at noe tilsvarende skjer igjen.

Søndag ble sentralstyret i Høyre innkalt til et møte om utviklingen i saken.

HA prøvde søndag kveld å komme i kontakt med Riise, som for tiden er sykemeldt, uten å få svar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.