De siste dagene har HA skrevet flere artikler om fraværsgrensen som regjeringen innførte dette skoleåret.

Ordningen går kort ut på at elevene ikke får karakter dersom de har mer enn 10 prosent fravær i det enkelte faget i løpet av skoleåret.

Mandag kom det fram at fraværet blant elevene hadde gått ned med hele 28 prosent, men at Arbeiderpartiet likevel har planer om å droppe fraværsgrensen i nåværende form dersom de får regjeringsmakt. De har dog ikke bestemt seg for hvordan systemet de vil erstatte det med skal bli.

Dette fikk Kristian Tonning Riise, som er leder i Unge Høyre og 1.-kandidat for Høyres stortingsliste i Hedmark, til å reagere.

Håvard fra Hamar reagerer

Samme dag kom fylkesråd for videregående utdanning i Hedmark, Aasa Gjestvang (Sp) på banen. Hun la fram tall som viser at per 15. januar, var det hele 217 elever som allerede har for mye fravær og således ikke får karakter. Gjestvang forventer at tallet blir over 400 ved slutten av skoleåret. Antall elever som ikke fikk karakter i skoleåret 2015/2016 var 280.

Håvard Syverstad Børresen fra Hamar er leder i Elevorganisasjonen i Hedmark. Han reagerer kraftig på tallene som har kommet fram.

– Det er vel og bra at fraværet har gått ned, men det har sine konsekvenser. Skolen skal være for alle og ikke bare de fleste. Når det nå ligger an til at over 400 elever i Hedmark ikke får karakter, viser den bekymring vi hadde for denne ordningen å stemme. Vi fryktet større frafall fra skolen, og det er jo det disse tallene viser.

Han er klar på at elevene i Hedmark ikke ønsker fraværsgrensen som er innført.

– Elevene er sterkt imot grensen og vi stiller oss helt bak fylkesråd Aasvangs bekymringer. Ordningen må fjernes og man bør rette fokus mot å oppnå bedre skolemiljø som får alle gjennom den videregående skolen. Hvor mye man kan i faget bør være utslagsgivende for karakteren, ikke fraværet, sier han.

Riise svarer

Kristian Tonning Riise, som er på reise i Kenya, skriver følgende i en SMS til HA på spørsmålet om han kan kommentere at så mange elever ikke får karakter som følge av fravær og kritikken fra Elevorganisasjonen: 

– Jeg synes det er helt utrolig at vi har en fylkesråd for utdanning i Hedmark som tar så lett på om folk er på skolen eller ikke. Særlig når vi vet at fravær og frafall henger tett sammen. Så er det selvfølgelig ikke bra at flere elever mister karakter i fag på grunn av fravær. Da må vi følge opp disse, men løsningen på det kan ikke være å lempe på kravene for alle, og si til folk at nå er det bare å være borte fra skolen igjen. Det vil bare føre til at fraværet øker på nytt, skriver Riise.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.