I 2011 var det «nå eller aldri» for Atlungstad. Anlegget hadde stått og forfalt i mange år. Aasa Gjestvang satt i interimsstyret som jobbet med å se på mulige løsninger for å utvikle brenneriet til et opplevelsessenter.

Nå, seks år senere, står brenneriet der ferdigrestaurert for rundt 40 millioner kroner. Brenneriet er i drift, og det arrangeres omvisninger og andre aktiviteter. Publikum kan få innblikk i spritproduksjon fra potetleveranser nede på brygga til flaske med ferdig etikett.

– Ingen hadde sett for seg dette da vi satte i gang i 2011, sier Gjestvang, som omtaler Atlungstad som fylkets mest spektakulære eksempel på vern og bruk av et kulturhistorisk anlegg.

Lørdag ble det ferdig istandsatte kulturminnet feiret med taler, musikk, bløtkake og mange gjester.

AKEVITT PÅ PEISHYLLA

Riksantikvar Jørn Holme var en selvfølgelig gjest. Siden 2013 har Riksantikvaren bidratt med 20 millioner kroner til opprustningen av Atlungstad – penger det hørtes ut som Riksantikvaren selv mente var vel investert.

– Jeg har ikke lyst til å reise tilbake til Kristiania! Jeg vil leve og bo på Hedmarken! sa Holme da han fikk mikrofonen.

Holme peker på at det ikke er brenneribyningen i seg selv som er viktig, men at Atlungstad er viktig fordi stedet formidler industriarbeiderhistorie.

– Dette har vært et eventyr, og det skal det også fortsette å være, sier Holme.

Riksantikvaren ble selv overrakt to akevittflasker under besøket fra Arcus, Norges største leverandør av vin og brennevin, og fagdirektør Halvor Heuch. Den ene til å ha på peishylla, den andre i tilfelle han skulle falle for fristelsen …

NÅ MÅ LOKALENE BRUKES

Gjestvang påpeker at samarbeidet med Arcus har vært avgjørende. For å bevare Atlungstad framover er det av stor betydning at produksjonslokalene brukes.

– Det krever aktiv bruk her for at det ikke skal forfalle igjen. Akkurat nå er det ferdig opprustet, men bygningen må brukes og vedlikeholdes, sier Gjestvang.

Det har Arcus planer om å bidra til. Arcus AS leier lokaler på Atlungstad for å kunne produsere håndverksbrennevin i mindre opplag, og de vil i tiden framover også bruke Atlungstad blant annet til å ta imot samarbeidspartnere fra utlandet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.