Det virker nesten som værgudene har tatt hensyn til at påsken kom uvanlig sent i år. På Hedmarksvidda kjøres det løyper daglig. Slår Yr.no-spådommene til, vil påsken på Budor bli ganske så magisk, med 5–6 varmegrader på dagtid og kjølige netter.

- perfekte forhold

– Dette er et eldorado. Hedmarkens perle, sier hytteeier Lise Lund Andresen fra Sørumsand.

Hun og Leon Wiese, Mari Stokkebryn og Thor Olav Thorbjørnsen, alle sammen fra Oslo/Romerike, har slått seg ned på en benk utenfor gjestegården på Budor. Huden Sasha (10), som nettopp har vært med på en mils skitur, ligger paddeflat og slikker sol.

– Hvordan var skiføret?

– Det er perfekte forhold. Bare å gli av sted. Det er alltid fine løyper her; løypemannskapene gjør en kjempejobb, sier Stokkebryn.

sen påske betyr færre folk

Til tross for nydelig, blå himmel, strålende sol, nykjørte løyper og bekvem temperatur var det ikke spesielt folksomt på Budor lørdag. En og annen skiløper strøk av gårde innover i skogen, og det var absolutt liv i alpinbakken, men tilløp til kø og trengsel var det slett ikke.

I Røde kors-hytta er hjelpekorpset på plass. Rasmus Dyresen Lilleløkken forteller at det pleier å være mindre folk på Budor når påsken er så sen. Vitenskapelig dokumentasjon finnes ikke, men etter 11 påsker på rad på Budor vet han hva han snakker om.

– I fjor hadde vi det ganske travelt. Når det er så sen påske som i år, har vi færre oppdrag. Statistikken vår viser at det blir mindre utfart til Hedmarksvidda når påsken er sen, forteller Lilleløkken.

– Enda løypekjørerne melder om bra med snø.

Ved hytta er de minst fem personer på vakt gjennom uka. I år er det Budor-staben som tar imot og koordinerer oppdrag i hele Hedmark.

selger etter 12 år

To av dem HA møtte ute i løypa lørdag, var Anne Grete og Olav Aarstad fra Nannestad. Med klister under skiene la de av gårde innover mot Målia.

– I går var det veldig hardt, men i dag er det fint, sier Olav Aarstad.

– Vi går på klister, det er det eneste som duger nå, sier Anne Grete Aarstad.

Paret har vogn på campingplassen, der de har holdt til i 12 år etter tidligere å ha hatt Trysil som fast utfartssted.

– Hvordan fant dere Budor?

– Vi var i Trysil da barna var små, og på veg dit kjørte vi forbi skiltet opp til Budor. Her hadde vi aldri vært. Men så kom vi i snakk med noen i Trysil som kjente til Budor, og for oss som bare går langrenn, er det finere her enn i Trysil. Skiforholdene her er helt ypperlige, sier Olav.

– Men nå er vi blitt så gamle, spøker Olav, – så nå selger vi. Dette blir siste påsken vår her.

TETT PÅSKEPROGRAM

I tillegg til strøkne løyper og alpinbakke, kan Budor by på et tett påskeprogram i år. Lørdag kveld spilte Rune Rudberg på gjestegården, for å nevne et av helgens høydepunkt, men også utover uka skjer det mye:

Tirsdag 16. april er det kostymedag i skianlegget. Alle som kler seg ut, får kjøre gratis.

Onsdag 17. april spiller Torgeir & Kjendisene på Budor Gjestegård. Hele dagen er det i tillegg mulig å være med på hundekjøring.

Både skjærtorsdag, langfredag og påskeaften blir det marked med mat og håndverk fra småskalaprodusenter utenfor Budor Gjestegård. Torsdag og fredag blir det i tillegg hundekjøring, og det blir diskotek og karaoke med DJ Roger Rabbit, for barn torsdag, og for ungdom fredag.

Skjærtorsdag skal det holdes gudstjeneste i peisestua på gjestegården, og det blir påskequiz på Mattisrud.

Påskeaften, altså lørdag, arrangeres Risses påskeskirenn for barn på setervollen ved Budor skianlegg. Om kvelden spiller Gro Anita og Leif fra Contrazt Duo opp til dans på gjestegården.

1. påskedag blir det familiedag på Mattisrud.

Mandag, tirsdag og onsdag har i tillegg Løiten Almenning pop up-kontor i peisestua på gjestegården, der folk kan komme innom for en prat.

Utekino blir det ikke i år – rett og slett fordi påsken er så sen at det ikke blir mørkt nok før langt utpå kvelden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.