– Jeg vokste opp i Brumunddal og gikk på skole der til og med videregående. Sånn sett kan du si at jeg vil flytte «hematt».

Det sier Monica Haugan (48) til HA og ler.

Til helga skal hun for første gang besøke eiendommen hun betaler 10,5 millioner kroner for på Jessnes.

HAs artikkel om hvordan hun kjøpte strandeiendommen usett kom høyt opp også på nasjonale medier som VG og E24. Haugan fikk tilslaget på strandeiendommen med 2,5 mål tomt etter at 12 interessenter hadde levert 48 bud.

Milliard i eiendom

Monica Haugan er datter av Terje Haugan – mannen som bygde om ærverdige og bondeeide Utstillingsplassen Eiendom fra et «hvilende» selskap til en stor og lønnsom utbygger landet rundt.

I fjor skrev tidsskriftet Kapital at Terje Haugans eiendeler – for det meste aksjer i Utstillingsplassen Eiendom (UPL) – var verdt 900 millioner kroner – etter fratrekk for gjeld. Verdiøkningen fra året før var på over 100 millioner kroner. Fordi sist år ble enda bedre enn vanlig for selskapet, så er verdien nå på en milliard.

Monica Haugan eier 94 prosent av familieselskapet.

FYLKETS RIKESTE KVINNE

Hun bor på Jar i Bærum sammen med ektemannen som jobber innen finans i Oslo.

– Når blir du ringsaksokning?

– Siden jeg bodde i Ringsaker til jeg var ferdig med videregående så regner jeg meg litt som ringsaksokning. I første omgang blir huset på Jessnes min bolig når jeg er på jobb i Hamar. Jeg er på Hamar ofte og vil bruke huset hver uke, sier Haugan.

– Og når melder du flytting?

– Vi har to jenter på 11 og 14 år og ser at vi ikke klarer å flytte oppover nå. Men det er tanken å flytte til Jessnes permanent, ja.

– Blir huset revet og erstattet?

– Det har vi ikke noen tanker om ennå. Jeg skal oppover til helgen. Da vil jeg se på huset for første gang, sier hun.

Galskap? Jo – akkurat

Haugan understreker at hun kjenner både eiendommen og Jessnes etter mang en «søndagstur» i området på Hamar-grensa.

– Det er en fantastisk flott beliggenhet. Drømmen har lenge vært å kunne bo ved Mjøsas bredd, sier Haugan.

– Og hva sier du til de som mener at å kjøpe usett er galskap?

– At de har helt rett, sier hun.

Mer skatt enn inntekt

Monica Haugan betaler skatt med glede, men erkjenner at formuesskatten er utfordrende fordi den blir høyere enn inntekten.

– I likhet med de fleste som bor i Norge synes jeg at systemet med flotte fellestjenester er godt. Men formuesskatten er et betent tema.

Det sier Monica Haugan.

Selv om ligningsformuen er langt lavere enn milliarden Kapital mener hennes eiendommer og investeringer er verdt, så har hun i flere år betalt mer i skatt enn hun har hatt i inntekt. Det til tross for at hun har hatt solid inntekt med jobb innen finans i meget store konsern i Oslo.

Forklaringen er formuesskatten – et hett tema også i valgkampen.

Utstillingsplassen Eiendom – og andre selskap under Haugans Hus AS – har løst utfordringen med å utbetale noe utbytte:

– Vi ønsker å la pengene stå i selskapet, men har tatt ut noe til formuesskatt. Det er også andre eiere å ta hensyn til, sier Haugan.

Fornøyd ordfører

Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (46) er godt fornøyd både med at Hedmarks rikeste kvinne har valgt Ringsaker, og verdien av medieomtale landet rundt.

– At et hus i vår kommune blir solgt til denne prisen viser oss og andre at det er blitt mer attraktivt å bo her. Her handler det nok om flere ting, både om tilhørighet og om huset og beliggenheten. Det er en flott eiendom ved Mjøsa, i et fantastisk nærområde med gode naboer, mellom Brumunddal og Hamar, sier Anita Ihle Steen.

– Og når Haugan melder flytting vil det merkes på skatteinngangen til kommunen din?

– Vi ønsker alle velkomne til Ringsaker. Alle bidrar på sitt vis til å skape og utvikle en god kommune for alle. Vi setter ingen krav til inntekt og formue når det meldes flytting.

– Haugan sier at hun flytter «hematt». Hva sier du til det?

– Jeg håper det er et uttrykk for at hun har gode minner som gjør at hun nå kommer hjem. Jeg ønsker familien hjertelig velkomne både på hytta og etter hvert som innbyggere, sier ordføreren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.