#metoo-bølgen har for alvor sveipet over det politiske landskapet. I de aller fleste partier tikker varsler om seksuell trakassering inn. 

I Høyre har det kommet inn varsler mot et titallspersoner og mange av varslerne er unge. Hvordan er det da å være 19 år og fylkesleder i Hedmark Unge Høyre.

Les også: Kristian Tonning Riise kjenner seg ikke igjen

Gjertrud Nordal (19) beskriver de siste ukene som uvirkelige:

– Det sa jo bare pang og så var hele Unge Høyre snudd på hodet.

Første telefon

Det begynte dagen etter at Kristian Tonning Riise hadde annonsert på Facebook at han hadde gått av som Unge Høyre-leder

– Jeg våknet med en telefon full av meldinger fra medlemmer. Første telefonen fra NRK kom halv åtte om morgenen. Mobilen ringte og ringte. Journalistene ga seg ikke. På skolen fikk jeg beskjed av læreren å skru den av. 

Les også: - Viktig for oss å ivareta Tonning Riise som person

Gjertrud går i 3. klasse på Storhamar videregående skole og er russ til våren. Nå ville alle ha tak i henne. Spørre henne om alt mulig. Om hva hun visste og ikke visste. Hun ante rett og slett ikke hvordan hun skulle håndtere det hele. Jo, hun har gått på sine mediekurs, men det var ikke slike scenario de lærte.

– Alle fylkeslederne dro inn til Oslo for å møte ledelsen. Pressen sto og ventet og vi måtte gå en omveg og inn en bakdør. 

Så langt gikk det at henne mor, Lise, forfattet et innlegg på Facebook hvor hun gikk til angrep mot det hun omtalte som den «intense, massive og til dels aggressive mediepågangen» som hennes datter og andre ungdommer nå opplevde.

Nordal sier hun forstår at saken har stor offentlig interesse og at media må skrive om den.

– Det skjønner jeg, men jeg tror det lett å glemme at vi sitter i en veldig vanskelig situasjon. At vi ikke er trent til å takle dette. Når media ringer veldig unge medlemmer eller ringer foreldre til medlemmer blir det mye, sier hun og legger til:

– Dere har ikke vært ubehagelige.

Ble syk

Hun viser blant annet fram en tekstmelding fra en profilert Oslo-journalist som åpenbart er sur over at hun ikke ønsker å svare på spørsmål.

Pågangen fra mediene kombinert med alt det som skjedde i partiet, alle varslene som kom inn, bekymringen for medlemmene sine, førte til at hun ble syk. 

– Ettersom jeg er skoleelev ble jeg ikke formelt sykemeldt, men jeg fikk en legeerklæring.

– Jeg spiste ikke. Sov ikke. Jeg havnet i en krisesituasjon. Jeg trengte tid til å puste. Tid til å være i fred.

Håper ting normaliseres

Når vi treffer henne på Gravdahl i Hamar sentrum denne uka begynner ting å bli bedre. Hun skjønner at varselsakene fortsatt vil prege mediebildet, men hun håper snart ting begynner å normalisere seg igjen slik at hun og medlemmene hennes kan drive med det de liker aller best: Politikk.

– Det er ikke slik at Unge Høyre bare handler om fest, sjekking og drikking. De aller fleste er normale ungdommer som møtes over noen pizzaer og diskuterer politikk.

– Ut ifra det som kommer fram fra de flest partier, skjønner du ikke at foreldre kan være skeptisk til å slippe ungdommene sine inn i politikken?

– Jo, og det er jeg livredd for at skal skje. Jeg er livredd for at spesielt jenter ikke ønsker å være med. Det er jo det verste som kan skje.

– Har noen meldt seg ut de siste ukene?

– Nei. Ingen, og jeg sjekker det hele tiden. 

– Hvilket ansvar føler du på som leder i Hedmark Unge Høyre?

– Jeg tenker veldig mye på dette. Jeg er redd for at folk har opplevd ting de ikke skal ha opplevd og jeg er redd for at folk skal oppleve kjipe ting. Jeg er så redd for det. Det skal være trygt hos oss.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00