Det hersker ingen tvil om at røyking er helsefarlig. Røyking øker sjansen for lungekreft og annen alvorlig sykdom betraktelig. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at røyking er kostbart.

Se video om røykeslutt nederst i artikkelen.

Koster 8 milliarder årlig

Til tross for de høye avgiftene staten henter inn, regner man med at røyking koster samfunnet vårt åtte milliarder kroner årlig.

Lørdag er det Verdens kreftdag. Teamet dette året er røykeslutt.

For til tross for at dagens unge nærmest har kuttet ut sigaretter helt (kun fire prosent av dem mellom 16 og 25 år røyker), er det fortsatt mange som bedriver røyking.

I Norge regner man med at 550.000 nordmenn røyker daglig. Ytterligere 350.000 røyker av og til.

Hedmark er røkyfylt

For Hedmarks del røyker 30.000 hver dag, mens 15.000 røyker av og til.

Det fører Hedmark opp på en 3. plass over de mest røykfylte fylkene i landet.

På Kreftforeningens lokaler i Hamar sentrum vet de godt hvilken skade røyk kan gjøre på kroppen, og hvor tungt en kreftsykdom kan utarte.

– Vi ønsker ikke å bruke en pekefinger, men vi ønsker å informere om at det finnes muligheter for dem som har et ønske om å slutte å røyke, sier distriktsleder for Hedmark og Oppland, Berit Jevnaker.

Hun forteller at Kreftforeningen jobber mest politisk for å få folk til å slutte å røyke, og for å unngå at noen begynner.

Fredag kom de med et forslag til helseminister Bent Høie skal innføre gratis nikotinerstatning som røykeplaster, nikotintyggis og andre slutteprodukter.

– Og til våren blir vedtaket om helt nøytrale røykpakker uten logo eller firmanavn iverksatt, sier Jevnaker.

Røykfritt innen 2025?

Målet til Kreftforeningen er et røykfritt Norge innen 2025, men de har foreløpig ikke sagt offisielt at de ønsker et forbud mot sigaretter.

– Målinger viser at et flertall av folket ikke ønsker et forbud selv om et flertall ikke røyker, sier hun.

Samtidig er det flere hjelpemidler man kan benytte seg av dersom man ønsker å slutte.

– Appen «Slutta» er veldig populær og oppleves motiverende for mange. Frisklivsentralen i Hamar kommune har også røykesluttkurs. Det starter et kurs der nå 14. mars. Det koster 500 kroner og går over seks kvelder, sier Jevnaker.

Hun forteller at røykekutt kan være veldig hensiktsmessig også når du når en viss alder, og ikke minst dersom man skulle få kreft.

– Man tåler behandling bedre når man er røykefri. Det viser seg også at kroppen restituerer seg veldig fort når du slutter å røyke. Det går ikke lang tid før kroppen får stor bedring, sier hun.

Her kan du se en video kreftforeningen har laget til sin kampanje.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.