Litt over midnatt dundret og buldret det i hjemmet hos mange i Elverum, Løten og Stange-området.

Det var et jordskjelv med episenter under Elverum. Jordskjelvet ble målt til 2,0 på Norsars målestasjon som ligger 15 kilometer unna i Løten. Flere innbyggere i Elverum, Løten og Stange har henvendt seg til HA og Norsar for å finne ut hva det var. Konklusjonen er klar, det var et lite jordskjelv.

- Ja, det stemmer, sier Steven J. Gibbons hos Norsar på Kjeller.

- 2,0 på Richters skala er ikke noe kraftig jordskjelv, men det merkes jo. Et jordskjelv med denne styrken merkes  jo best for dem som bor nærmest Elverum, men vi har fått flere henvendelser fra innbyggere ganske langt unna Elverum som også har merket dette, sier Gibbons.

Kraftig lyd

Kari Langberg Lien i Åsbygdvegen i Romedal forteller at hun opplevde skjelvet.

- Jeg har en sønn som spiller svært høy musikk innimellom. Han satt oppe og spilte ganske så høyt rundt midnatt. Plutselig hørte jeg at det dundret, eller buldret. Først tenkte jeg at det kom fra sønnens musikk, men det var det ikke. Den kraftige lyden varte i rundt 10 sekunder, så ble det stille. Jeg tenkte jo på om det var jordskjelv, men det ristet ikke i huset så kraftig kunne det ikke være. Gubben lå og sov og han våknet ikke, så da var det nok bare den høye lyden jeg hørte. Jeg har vært i kontakt med flere som opplevde det samme, og nå vet vi jo at det var et jordskjelv, sier Kari Langberg Lien.

Ingunn Heimdal forteller at moren hennes hørte det samme på samme tidspunkt, altså 20 minutter over midnatt.

Eva-Beate Galgum i Vallset skriver til oss: - Jeg hørte det også! Trodde det var en lastebil eller noe rundt her, men tenkte også på jordskjelv.

Ikke uvanlig

- Et skjelv på 2,0 er ikke kraftig, men det er nok til at man merker det. Uvanlig er det heller ikke at det er jordskjelv i dette området. Det skjer en til to ganger hvert år, men noen forveksler jordskjelv med kraftige spregninger som skjer der man bor. Disse sprengningene blir også registrert hos oss, men vi sjekker da om det virkelig var et skjelv eller en sprengning, forteller Steven Gibbons hos Norsar.

I løpet av det siste døgnet er det meldt om et titalls hendelser, som kan ha vært jordskjelv, i sør-Norge, i Sverige, i Hvit-Russland og på balkan. Om alle registreringer var jordskjelv blir nå undersøkt, for som Steven Gibbons i Norsar sier: - Det kan også ha vært lokale sprengninger i områdene som er registrert. 

- Hvorfor et jordskjelv under Elverum?

- Det er en forkastning dypt under Elverum, og denne beveger seg av og til. 22.juli i 2011 var det også bevegelser i denne forkastningen, og da målte vi et skjelv til 3,8 på Richters skala. Da var det mange som opplevde etterskjelv i dagene etterpå, og det kan nok forekomme nå også, sier Gibbons. 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00